IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сдружението на частните болници с критики към бюджета на НЗОК за 2016 г.

За две седмици над 960 лекари са започнали специализация по новата наредба на Министерството на здравеопазването, коментира зам.-министърът Ваньо Шарков

22:35 | 20.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сдружението на частните болници с критики към бюджета на НЗОК за 2016 г.

Проектът за бюджет на НЗОК за следващата година не кореспондира на заявените намерения за реформа в здравната система. Около това становище се обединиха представители на Националното сдружение на частните болници, пише БТА.

Пред журналисти председателят на сдружението Явор Дренски каза, че в бюджета на касата не са направени разчети на разходите по основния и допълнителния пакет от заболявания, нито на комплексното лечение на пациентите.

Със законопроекта се определя, че разходите на НЗОК се разпределят по районните здравноосигурителни каси, но това е в противоречие със Закона за здравното осигуряване, според който бюджетът на НЗОК се разпределя по видове дейности, а не на регионален принцип. По този начин ще се наруши правото на свободен избор на пациента, защото средствата се "районират".

Чрез документа се въвеждат лимити за болничната помощ и в регулативните стандарти в извънболничната помощ, казаха още представители на сдружението. Лимитите ще поставят пациента в безизходица в случай на изчерпан от болницата лимит. Ако лечебно заведение откаже прием на пациент заради изчерпан лимит, то ще бъде санкционирано заради отказан достъп, но ако приеме пациента - няма да му бъде заплатена дейността и отново ще бъде санкционирано заради нарушаване на финансовите параметри.

Предложението Националният рамков договор да влиза в сила не от януари, а от април, но съобразен с приетия за същата година бюджет, е нелогично, защото съобразяването трябва да стане след като вече е изтекло първото тримесечие на годината, допълниха от сдружението.

Поради тези и други несъгласия с проекта за бюджет на НЗОК за 2016 година от сдружението ще предложат на Народното събрание да отхвърли законопроекта и да задължи НЗОК да внесе чрез Министерския съвет нов законопроект, съобразен с Конституцията.

Същевременно Министерството на здравеопазването преведе 2 792 323 лв. на Център "Фонд за лечение на деца", съобщават от пресслужбата на ведомството. Парите вече са наредени в системата СЕБРА и в понеделник фондът ще може да оперира с тях.

Общественият съвет към фонда преди дни изрази тревогата си, че се бавят плащанията от страна на Министерството на здравеопазването, поради което се забавят и разплащанията с чужди клиники, а това поставяло в риск здравето и живота на болни деца.

Освен това само до преди две седмици над 960 лекари са започнали специализация по новата наредба на Министерството на здравеопазването, като 650 от тях са новозавършили лекари, другите са лекари, които са се прехвърлили от старата наредба, за да специализират по новата. Това съобщи в Сливен зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

"Промяната на наредбата за специализации беше една от първите стъпки, които направихме в Министерството на здравеопазването. Премахнахме платената специализация, дадохме възможност на лекарите, които започват специализацията да работят на трудов договор, разписахме длъжността на лекари-специализанти в Закона за лечебните заведения, вече могат да работят и с Националната здравно осигурителна каса", посочи зам.- министърът.

Според Ваньо Шарков това е пътят, по който трябва да се върви, за да има необходимите кадри в здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още