Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Сдружението на общините: Няма смисъл от високи данъци, които не можем да съберем

Над 200 общини ще участват във форум на сдружението, на който ще се обсъждат проблемите пред местната власт, съобщи Силвия Георгиева

Сдружението на общините: Няма смисъл от високи данъци, които не можем да съберем

Снимка: Архив БТА

Изграждането и поддръжката на системите за управление на отпадъците и превръщането им в модерни съоръжения е много скъп, продължителен и сложен процес, който със сигурност не може да се финансира само от такса "Битови отпадъци". Разчитаме за инвестиционните си разходи почти изцяло и само на европейско финансиране. Това заяви по БНР Силвия Георгиева, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ).

Още по темата

"Ключът към решението за нашите общински бюджети и за по-поносима такса "Битови отпадъци" е именно думата "депониране" – колкото по-малко отпадък депонираме, толкова по-малък ще бъде размерът на отчисленията", подчерта тя.

По думите на Георгиева, когато става въпрос за вдигане на данъци, трябва да се държи сметка за тяхната събираемост.

Размерът на данъчните оценки

"Ние във всеки общински съвет много добре правим разчети каква е социално-икономическата поносимост на размерите на данъците, които нашето население би могло да заплати. Безсмислено е да отиваме на тавани, които не можем да съберем. По-важният въпрос, който трябва да решим заедно с държавата, е за размера на данъчните оценки", настоява Силвия Георгиева.

Кметове и общински съветници от над 200 общини ще участват във форум в София, организиран от НСОРБ. Форумът е по повод встъпването в новия общински мандат 2019 -2023 година. Участниците ще обсъждат проблемите и възможностите пред местната власт с представители на парламента и правителството.

Фокусът на събитието е върху приоритетите на Народното събрание и правителството, и мястото на местната власт в процесите на стратегическото управление.

Във форума освен над 400 представители на повече от 200 общини в страната участие ще вземат председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Петя Аврамова, Нено Димов, Красимир Вълчев, Деница Сачева и Десислава Танева. Заедно с общинските представители те ще очертаят визията за развитието на българските общини започващият нов мандат на местната власт.

Колко ще е такса смет в общини без собствени депа

Един от въпросите, които поставят от НСОРБ, е ще се увеличи ли такса „Смет“ в общините, които не са изградили съвременни депа за преработка и оползотворяване на отпадъците и ще трябва ли да правят по-високи отчисления към екоинспекциите заради това.

Случаят Благоевград

Благоевград и още четири общини – Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, са обединени в сдружение за изграждане и управление на регионално депо за отпадъци. Реализацията му беше на ръба заради забавени срокове и некоректно подадени проектни предложения. В крайна сметка със средства от ПУДОС и МРРБ за 23 милиона се изгради частта за депонирането на отпадъците, а с европейско финансиране започна строителството на система за рециклиране и компостираща инсталация.

Към момента обаче депото не работи, няма и оператор. Причината е, че обществената поръчка за възлагане на тази дейност е направена еднолично от бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов, без да е получил съгласието на другите четири общини в сдружението.

Всички кметове с декларации са упълномощили благоевградския си колега Румен Томов да отмени поръчката и да не подписва договор с избраната фирма, както и са гласували доверие на общинската фирма за чистота в областния център „Биострой“ да бъде и оператор на депото, което изисква допълнителни разходи за закупуване на машини.

Това обаче няма да спести на петте общини горчивата истина, че от началото на идната година отчисленията, които дължат на екоминистерството по закона за управление на отпадъците в частта за депониране и рециклиране се увеличават от 57 на 95 лева. И към момента цената за боклука е критично висока, тъй като отпадъците се транспортират към столицата чрез услугите на външна фирма.

Румен Томов, кмет на Благоевград, увери, че на този етап няма да се увеличава такса смет. Според него хората трябва да плащат на принципа – кой колкото замърсява, толкова да плаща.

За да не натовари домакинствата и бизнеса с по-висока такса смет, община Благоевград ще трябва да задели над 1,3 милиона лева.

Другите общини в сдружението, ангажирано с депото за отпадъци, обаче са по-малки и бюджетите няма да могат да поемат по-високата цена за тон отпадък. Кметът на Рила Георги Кабзималски информира, че ще предложат на Общинския съвет увеличение на такса битови отпадъци с 20%.

Единственото спасение е депото за отпадъци да заработи възможно най-скоро.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСК: Елементарни пропуски спъват инвеститорите в България