IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СДС е готов съюзът с ГЕРБ да продължи и за предстоящите местни избори

Според Румен Христов засега са водени все още бегли разговори на тази тема

14:31 | 03.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Румен Христов (третият отляво) заедно с&nbsp;избраният за евродепутат Александър Йорданов (втори от ляво), главният секретар на СДС Илия Лазаров (ляво) и членът на НС на СДС Владимир Кисьов (дясно). <em>Снимка: БТА</em></p>

Румен Христов (третият отляво) заедно с избраният за евродепутат Александър Йорданов (втори от ляво), главният секретар на СДС Илия Лазаров (ляво) и членът на НС на СДС Владимир Кисьов (дясно). Снимка: БТА

СДС изрази готовност съюзът с ГЕРБ да продължи и за предстоящите местни избори. Това заяви Румен Христов, председател на СДС в отговор на въпрос за бъдещото сътрудничество на двете партии по време на пресконференция, на която бяха анализирани резултатите от изборите за Европейски парламент.

Румен Христов посочи, че са водени бегли разговори на тази тема, цитиран от БТА. „Очевидно когато един съюз работи добре, той трябва да се развива", обясни Христов и изтъкна, че от срещите по места такова желание за сътрудничество е заявено както от местните структури на СДС, така и от ГЕРБ.

Христов подчерта, че досегашният съюз е бил обединение за евроизборите. По думите му това са били много трудни избори. Той посочи, че те на практика са били превърнати във „вот на недоверие към правителството". Победата той отдаде на мобилизацията на ГЕРБ и активната роля на министър-председателя в последната седмица.

В уводните си думи Христов изтъкна, че СДС - най-старата демократична формация, има отново представител в Брюксел. Сред приоритетите, които той постави на фокус в работата на ЕНП, са постигането на повече интеграция, членството в Шенген и европейски граждани с европейски доходи.

„За нас резултатът на тези избори е успех - спряхме походът на БСП към властта", каза още той и изрази удовлетвореност, че десницата ще запази мнозинство в ЕП. По думите му България ще даде повече десни евродепутати отколкото Холандия. Христов отчете, че СДС има потенциал постепенно да започнем да възраждаме СДС.

Избраният за евродепутат Александър Йорданов каза, че 30 години след създаването си СДС показа, че е активна, истинска и има своята подкрепа в страната. Според Йорданов в Европа все повече в бъдеще ще се управлява коалиционно и в съгласие в името на добрия живот на хората в Европа.

По думите му приятната новина от изборите е, че проруските партии с афиширано поведение на симпатия към Русия са се провалили тотално. Той изтъкна още, че ГЕРБ и ВМРО заедно имат 7 евродепутати, което е с двама повече от парламентарната опозиция БСП, а останалите парламентарни партии нямат евродепутати.

„СДС помогна да се постигне убедителна победа срещу нашия основен противник БСП", посочи Йорданов и изтъкна, че от създаването си СДС винаги е имала интерес да се победи БСП и когато не е било възможно това да направи сама, го е правила в съюз. „Сега отново влязохме в съюз за тези избори с дясноцентристка политическа партия ГЕРБ", каза Йорданов.

Той поздрави Радан Кънев, който също става евродепутат и изтъкна, че иска или не, в рамките на ЕНП ще му се налага да работи с ГЕРБ и СДС.

„Необходимо е в българската политика да няма разминаване между начина на говорене и поведение в Европа и в чужбина и начина на говорене и поведение тук", категоричен е Йорданов. Според него това се прави, за да се удовлетворят дребни партийни партизански страсти. Александър Йорданов посочи, че ще имат добра група в ЕНП, а при ситуации, в които ще е необходимо да се прояви единство, изрази готовност да помага с натрупания опит през годините за сплотяването на групата, така че "да не ставаме за смях в Европа".

Илия Лазаров, секретар на СДС, заяви, че са получени 70 хиляди гласа, а получените 20 хиляди гласа преференции са 30% от подадените гласове за листата ГЕРБ - СДС. Той благодари за коректното партньорство с ГЕРБ. По думите му от много години СДС не е участвало в коалиция, в която така коректно са се отнасяли с нас. Заздравихме се организационно и за нас това беше много успешна кампания.

Относно коалицията с „Демократична България", Йорданов коментира, че ако бяха влезли в съюз с тях, са щели да помогнат на БСП да победи на тези избори. По думите му намаляването на процентите на ГЕРБ връща БСП на власт, връща я със сигурен партньор ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още