IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седемте Рилски езера са застрашени от засиления туристически поток

За спешни мерки срещу унищожението на екосистемите в района, настояват природозащитници

14:52 | 08.07.13 г.
<p>
	Снимка: Reuters</p>

Снимка: Reuters

Необходими са спешни мерки, за да спре унищожението на екосистемите в района на Седемте Рилски езера в Национален парк Рила. Това се посочва в становище на Коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“.

За последните години броят на посетителите в района на Седемте езера е нараснал близо десет пъти - от около 15 хил. през 2009 г. до над 120 хил. през 2011 г. Всичко това е пряк резултат от пускането на лифта от хижа „Пионерска“ до хижа „Рилски езера“, посочват от коалицията, според която лифтът е незаконен.

Официални правителствени данни показват, че се наблюдава трайно прогонване на редки и защитени видове като мечката, вълка, дивата коза, глухара, врабчовата кукумявка и др., срещани в района преди 2009 г., посочват природозащитниците.

Липсата на алейна инфраструктура като дървени скари по пътеките до езерата и огромният човекопоток водят до силно увреждане и ерозиране на тревните местообитания и затлачване на езерата от изнесената с дъждовете почва от склона.

Природозащитниците припомнят, че между 2007 и 2009 г. бяха организирани десетки граждански протести срещу изграждането на новия лифт до Седемте Рилски езера.

„Той беше разрешен, без да е извършена актуална оценка за въздействието върху околната среда и защитените видове в парка и без да се заплащат концесионни такси за ползването на изключителна държавна собственост (една трета от лифта попада в Национален парк Рила). Всичко това доведе до наказателна процедура на Европейската комисия срещу България за неспазване на екологичното законодателство на ЕС“, заявяват от коалицията.

Природозащитниците искат да се изготви екологична оценка на поемната способност на чувствителните екосистеми, да се изгради инфраструктура с цел намаляване на ерозията и да се поставят тоалетни. Според тях екоминистерството спешно трябва да ограничи туристопотока до поносимите за екосистемите нива, включително като се наложат финансови стимули и се ограничи капацитетът на лифта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още