Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" може да се строи със средства на централата

Заради кризата много централи продават под себестойността на продукта, смята директорът на ядрената ни централа Валентин Николов

Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" може да се строи със средства на централата

Новата площадка в първата ни ядрена централа тепърва ще бъде оценявана. Снимка: ЕК

„Не се съмнявам в удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“. Така изграждането на нови мощности ще може да бъде финансирано със собствените приходи на централата“. Това обяви в ефира на БНТ директорът на първата ни ядрена централа Валентин Николов.

„Може да се очаква 51% от средствата да са собствени и 49% - на инвеститор, като вече има интерес към подобен проект“, допълни той.

Още по темата
Според него има разделение сред хората дали да бъде изградена АЕЦ „Белене“ и сега темата е в ръцете отново на управляващите. Досега обаче никой не се е обявил против седми или осми блок на АЕЦ „Козлодуй“, обясни още Николов.

Кризата обаче свива търсенето на енергия и много централи продават под себестойността. В този случай не се развиват проекти – ядрени или каквито и да било други. При развитие на икономиката обаче ще тръгнат и ядрените проекти и производството на електричество от възобновяеми източници, убеден е още директорът на ядрената ни централа. „Те гарантират независимостта на системата – те са независими енергоизточници“, каза той.

„Рано или късно ще имаме нужда от нови мощности“, обясни Николов и допълни, че след референдума е станало ясно, че няма противници на ядрената енергетика, а споровете са дали да се строи нов блок в първата ядрена централа или АЕЦ „Белене“. Логично е да развиваме ядрена енергетика, тъй като сме страна, бедна на ресурси, допълни още Николов.

Още по темата

Той смята, че изграждането на новия блок в Козлодуй ще е по-евтино от нова ядрена централа. В Белене има изградена площадка с одобрение, но е важно да има политическа воля, заяви още Николов.

Той обясни, че благодарение на по-евтиния ток от АЕЦ „Козлодуй“ цената на електроенергията за крайния потребител се е повишила с 13%, а не със 17% каквито са били първите изчисления на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
0
 
8
rumen221 до: Pyramid
преди 7 години
Няма профилна снимка
- НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ...

- КАКВО ПРАВИ ТОГАВА НА БЪЛГАРИЯ БОКО, СЪС СПИРАНЕТО НА СТРОЕЖА...

- ЗА ДА СТИГНЕМ 60% ОТ СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИТЕ ДОХОДИ, ТРЯБВА 10 ГОДИНИ ДА РАСТЕМ С ПО 15% = 150%, А ОТ СТАТИСТИКАТА Е ИЗВЕСТНО, ЧЕ ЗА ВСЕКИ 2% РАСТЕЖ СА НУЖНИ 1% ЕНЕРГИЯ ИЛИ ОБЩА ПОНЕ 75% СПРЯМО ДНЕШНИТЕ 6 МЕГАВАТА ИЛИ ЗА 10г. ТРЯБВАТ ОЩЕ ПОНЕ ОЩЕ 4 МЕГАВАТА...

- ПРИ ТОВА ВЪЗМОЖНА НАЙ-ЕВТИНА, ЗА ДА ГОНИМ РЕНТАБИЛНОСТ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ...

ЯСНО Е...

- СПИРАЙКИ БЕЛЕНЕ - БОКО УНИЩОЖАВА БЪЛГАРИЯ...!!!
0
 
0
 
7
Pyramid до: rumen221
преди 7 години
Минали процедурите или не, за икономиката на страната като цяло, към цената на нов блок /където и да се строи/ се добавят разходите, направени досега за АЕЦ Белене. Защото, този нов блок ще трябва и тх да избива. Не може просто да се "отпишат" макар че, може и никога да не бъдат вкарани в употреба. В този случа, ще стане, което пресметнахме: При лихва 5%, за 20 год - 2,66 милиарда лв, а за 60 год - 29,88 милиарда лева пропуснати ползи.
При 8% лихва, съответно, 4,65 милиарда за 20 и 162 милиарда - за 60 години.

А, да: годините вече текат. Горе-долу, от датата последния харч по "Белене". Ако започнем да броим от днес нататък, пропуснатите ползи ще станат "малко" повечко.
2
 
1
 
6
преди 7 години
Няма профилна снимка
ПРАВ СИ...

Дори и процедура по ОВОС не е минала, нито проектиране, което да изчисти всички детайли по цени и стойностни показатели.

- ОТКЪДЕ ТОГАВА БОКО ЗНАЕ, ЧЕ 7 БЛОК В КОЗЛОДУЙ Е ПО-РЕНТАБИЛЕН...

- ЛАТВИЯ, ЛИТВА И ЕСТОНИЯ ОТКАЗАХА ИМЕННО АМЕРИКАНСКИ РЕАКТОР, КАТО БЕЗУМНО СКЪП...!!!
1
 
1
 
5
rumen221 до: bgMan
преди 7 години
Няма профилна снимка
ДА, ДА, ДА...!!!

ИМА...!!!

- Опасност от присвояване на Козлодуй има ЗАРАДИ сключени тайни засекретени договори, в които се задължаваме да строим ядрени мощност с американски технологии.

- ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО ОБЯСНЕНИЕ, БОКО ДА СПРЕ ПРОЕКТ ЗА КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ ДОПЛАТЯТ САМО 3,14 МИЛИАРДА...!!!
2
 
3
 
4
rumen221 до: hellwitch
преди 7 години
Няма профилна снимка
1. ОЩЕ ЧАКАМ СПИСЪКА НА НЕВИННИТЕ ЖЕРТВИ НА КОМУНИЗМА...

2. ЛОШОТА Е ЧЕ ЦЕНИТЕ И СЕГА...!!!, СЕ ОПРЕДЕЛЯТ С ПОСТАНОВЛЕНИЯ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО...!!!

Още от Икономика и политика
Covid кризата лишава българския туризъм от около 800 млн. евро