Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Секторът на услугите записва силни ръстове през второто тримесечие

За година най-много се увеличават оборотите във водния транспорт и информационните технологии, отчита НСИ

Секторът на услугите записва силни ръстове през второто тримесечие

Снимка: Pixabay

Ръст на оборотите през второто тримесечие на 2019 г., както на тримесечна, така и на годишна база, отбелязва секторът на услугите в България. Данните са на Националния статистически институт (НСИ) и са базирани на информацията за дейностите, обхванати в „Транспорт, складиране и пощи“, както и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и в сектора „Други бизнес услуги“.

През второто тримесечие на годината общият индекс на календарно изгладените данни на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства със 7,3% в сравнение със същото тримесечие на 2018 година. Най-значим е ръстът при „Воден транспорт“ - с 50,1%. Намаление се наблюдава само при „Пощенски и куриерски услуги“ - с 4,9%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е със 17,4% по-висок през второто тримесечие на 2019 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Увеличение има при всички дейности, като то е най-голямо при „Дейности в областта на информационните технологии“ - с 28,9%.

При „Други бизнес услуги“ най-съществен годишен ръст е отчетен при „Други професионални дейности“ - с 36,1%. При „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ и „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ е регистрирано намаление, съответно с 8,3 и 4,1%.

На тримесечна база общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ за второто тримесечие, изчислен от сезонно изгладени данни, намалява с 1,3 на сто. Спад е регистриран при „Сухопътен транспорт“ (2%) и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ (1,5%). Най-значителен ръст се наблюдава при „Воден транспорт“ - с 25,9%.

Оборотите за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ растат с 3,6% спрямо първото тримесечие. Най-значително увеличение е регистрирано при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (9,2%) и „Издателска дейност“ (8,7%). Най-голямо понижение е отчетено при „Далекосъобщения“ - с 2%.

При „Други бизнес услуги“ най-съществено повишение спрямо предходното тримесечие се наблюдава при „Дейности по почистване“ - с 10,8%, и „Други професионални дейности“ - с 9,6%. Най-голямо намаление е регистрирано при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“ - с 8,1 на сто.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември