Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Секторът на услугите записва стабилни ръстове през първото тримесечие

Ръстове има както на тримесечна, така и на годишна база, показват данните на НСИ

Секторът на услугите записва стабилни ръстове през първото тримесечие

Снимка: Pixabay

Ръст на оборотите през първото тримесечие, както на тримесечна, така и на годишна база, отбелязва секторът на услугите в България. Данните са на Националния статистически институт (НСИ) и са базирани на информацията за дейностите, обхванати в „Транспорт, складиране и пощи“, както и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и в сектора „Други бизнес услуги“.

По предварителни данни през първото тримесечие на 2018 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“, изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 3,5% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година. Ръст се наблюдава при всички дейности в сектора, като най-висок е при „Воден транспорт“ - с 19,9%.

Графика: Данните са предварителни

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ нараства с 4,6% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година. Най-голямо увеличение е отчетено при „Информационни услуги“ и „Издателска дейност“ съответно с 26,5 и 20,1%. Спад е регистриран единствено при дейност „Далекосъобщения“ (4,4%).

При Други бизнес услуги се наблюдава увеличение спрямо предходното тримесечие при повечето дейности, като то е най-голямо при „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 38,0%. Най-съществено намаление е регистрирано при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила“ - с 21,6%.

Данните показват, че на годишна база общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 12,2%. Увеличение се наблюдава при всички дейности, като най-значително е при „Пощенски и куриерски услуги“ (18,3%) и „Воден транспорт“ (16,2%).

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ е с 22,4% по-висок в сравнение с първото тримесечие на 2017 година. Нарастване на индекса на оборота има при почти всички дейности, като най-голям е ръстът при „Информационни услуги“ - с 56,4%, „Дейности в областта на информационните технологии“ - с 39,7%, и „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ - с 32,9%. Спад се наблюдава само при дейност „Далекосъобщения“ (0,7%).

При Други бизнес услуги увеличение спрямо първото тримесечие на 2017 г. е регистрирано при всички дейности. Най-съществен е ръстът на „Дейности по почистване“ - с 28,4%, „Юридически дейности; Счетоводни и одиторски дейности, данъчни консултации; Консултантски дейности в областта на управлението“ - с 26,6%, и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ - с 24,1%.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ангел Кунчев препоръчва удължаване на епидемична обстановка до края на ноември