IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Селският туризъм в България отчита близо 20% ръст от началото на лятото

Така прогнозата на Асоциацията на българските села не само се реализира, а на някои места действителните стойности надминават очакванията

11:50 | 23.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Селският туризъм в България отчита близо 20% ръст от началото на лятото, съобщи Асоциацията на българските села, позовавайки се на свое проучване.

От асоциацията посочват, че така тяхната прогноза от март за 15% ръст се реализира, а на някои места реалните стойности надминават тези очаквания.

За месец август са запълнени 85% от капацитета за настаняване през делничните дни, а за почивните обектите в селския туризъм са почти 100% резервирани.
Най-силните в селския туризъм региони са селата в областите Велико Търново, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян и Бургас. С недостатъчно използван потенциал остават регионите на Сливен, Шумен и Русе, посочват от Асоциацията на българските села.

Средно около 80% от туристите в селата са българи, като от началото на сезона се отчита увеличение на гостите от Румъния, Русия, Германия и Франция.

Ръстът в селския туризъм се запазва устойчив главно заради богатството на природни, архитектурни и исторически забележителности, а също допълнително предлаганите услуги в сферата на активния отдих.

Гражданите избират да почиват на село заради чистата природа и храна, а също и подтикнати от търсенето на близост с автентичните български традиции и дух, запазени в селските региони.

От асоциацията посочват, че в проучването не са включени обекти за настаняване в села на самото Черноморско крайбрежие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още