IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семерджиев: Няма да има лимитиране на болничната помощ

Очаква се промяната да сложи край на листите на чакащите за прием в болница

10:42 | 01.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Подписаният рамков договор в здравеопазването предвижда въвеждане на нови правила за разплащане с болниците. Вместо с твърди месечни лимити от 1 април болниците ще разполагат с прогнoзни тримесечни бюджети. Това потвърди пред БНТ служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

Така по думите му няма да се налага пациентите да чакат с месеци за прием в болница.

Най-големият успех на договора е, че успяхме да се справим с твърдото бюджетиране и лимитиране на медицинските услуги, което ще се почувства още от 1 април с влизането в сила на споразумението, обясни министърът.

Тримесечен прогнозен бюджет с буферен механизъм от 3% означава, че на практика няма да има лимитиране на болничната помощ. Или ако има такова, то ще е съвсем малко. Преодолели сме един огромен и тежък механизъм, който съществуваше от административното решение миналата година, посочи Илко Семереджиев.

Ще има регулация на административното ценообразуване на клиничните пътеки, което ще постигне баланс в системата, каза Семерджиев. Очаква се промяната да сложи край на листите на чакащите за прием в болница. Порочната практика пациентът да търси болница с неизчерпан лимит остава в историята с новите правила, категоричен е Семерджиев.

Готвят се и промени, които ще ограничат ненужния престой в болница. Пациент, който е влязъл за изследване, ще може да си тръгне същия ден.

През тази година ще има промяна по отношение на обемите и цените на клиничните пътеки, обясни министърът. По думите му клинични пътеки, които са прекалено оборотни и смятани за печеливши, в крайна сметка няма да могат да „изтърбушат“ бюджета на Касата, защото на три месеца ще се включва режимът за регулация.

Министърът очаква 2017 г. да е първата от много време, в която няма да има преразходи и прехвърляне на дефицити в бюджета за следващата година.

Семерджиев беше категоричен, че няма да се намесва в спора между лекарите и ръководството на "Пирогов". Според него спорещите страни трябва да намерят решение на проблема.

След заседанието на Министерския съвет* в отчета за свършеното за месец работа министърът на здравеопазването Илко Семерджиев посочи, че в здравния сектор вече има Национален рамков договор, има механизми за контрол на разходите и нов начин на остойностяване на медицинските дейности. Пациентите ще получават документи за разходите направени за тяхното лечение. Отпадат лимитите за направления и листата на чакащите. В извънболничната помощ бюджетът е увеличен 13 млн. лева, а в специализираната извънболнична помощ - с над 14 млн. лева. 

* Допълнена към 15.20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още