IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семерджиев ще „освежава“ бордовете на болници с големи дългове

Рокадите са необходими, за да се постигне финансова дисциплина, каза здравният министър

10:42 | 21.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Болниците с прекомерно натрупване на дългове ще бъдат „освежавани“ с нов състав на ръководствата. Това заяви министърът на здравеопазването Илко Семерджиев пред bTV по повод смените на болнични директори, които направи в последния месец.

Досега Семерджиев смени няколко от директорите на лечебни заведения. По повод кадровите рокади по висшите постове в лечебни заведения той посочи, че те са били нужни, за да се постигне финансова дисциплина.

„Това, че сме служебно правителство, не значи, че трябва да седим и да чакаме избори. Бяха се натрупали толкова много проблеми в министерството, които сега разрешаваме“, посочи министърът. За чистка не може да се говори, категоричен е той. По думите му над 33 нормативни акта са били дефектни и вече над 15 от тях са отменени от Върховния административен съд. 

Като пример за финансовото укрепване на болници Илко Семерджиев даде решението си да върне д-р Дечо Дечев начело на „Св. Иван Рилски“, която след уволнението му преди две години от печеливша се е превърнала в губеща. По думите му не става дума за уволнение, а за „саниране“, тъй като става дума за лошо управление. Бившият директор на „Пирогов“ проф. Стоян Миланов сам е подал оставка като национален консултант по спешна медицина, обясни още Семерджиев.

По повод нарушенията в работата на Фонда за лечение на деца здравният министър посочи, че нормативният акт, който регулира работата на фонда е несъвършен и промените, инциирани сега, ще решат проблемите. Според него причината за буксуването на фонда е правилникът, който е позволявал на обществения съвет да взима решения, които предишният директор на фонда проф. Пилософ е бил принуден да изпълнява.

„Владимир Пилософ е взимал решенията, които е можел, той е бил заложник на правилника”, обясни Семерджиев.

По думите му в предишния правилник е имало неправомерни правомощия на консултативния съвет към фонда. „Той трябва да се върне в сферата на съвета, прозрачността и консултациите“, каза той.

Министърът е категоричен, че казусите във Фонда за лечение са санирани и проблемите разрешени.

Много скоро ще бъде въведена информационна система във Фонда за лечение на деца. Това коментира сегашният директор на фонда д-р Тинка Троева пред БНТ. Тя обясни, че вече всичко е обсъдено и почти готово. Според нея това ще облекчи много достъпа на родителите до администрацията.

Новоназначеният директор на фонда отбеляза, че основните установени нарушения са свързани с администрацията и функциите, които не са структурирани правилно.

Според Тинка Троева електронното здравеопазване ще облекчи дейността на Фонда за лечение на деца, особено на родителите, които имат нужда от помощта на фонда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още