IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Станишев остава начело на ПЕС

Бъдещето на европейската идея е застрашено, смята бившият лидер на БСП

21:53 | 12.06.15 г. 1
Сергей Станишев остава начело на ПЕС

Бившият лидер на БСП Сергей Станишев отново е начело на Партията на европейските социалисти (ПЕС), след като на конгреса й в Будапеща единственият му конкурент оттегли кандидатурата си. Така Енрике Барон Креспо от Испания въобще не се изправи срещу настоящия председател в директен вот.

„Сега ние сме много по-силни като политическо семейство, отколкото преди три години, но това не означава, че трябва да ни удовлетворява. Има известна сентенция, че в момента, в който спреш, тръгваш назад. Не можем да живеем в миналото. Политиката е разговор за бъдещето“, заяви той в словото си на конгреса, съобщиха от неговия пресофис.

Според него бъдещето на европейската идея е застрашено.

„Как изглежда Европа днес? Разделена и по-малко сплотена. Липсва й посока, сраведливост и солидарност. В много страни има висока безработица, растящо неравнопрание, подтискане на демокрацията и толератността", каза той и посочи, че заплахите отвън са много - нестабилност и конфликти, които предизвикват вълни от бежанци и емигранти. .

"Расте подкрепата за антиевройпеските и популистки партии и вляво, и вдясно. Днес консервативните сили в Европа имат нов рефрен: политиката за затягане на коланите беше заменена от политиката на страха. Внушава се страх и несигурност в бъдещето. И тук въпросът е: какво ние можем да направим? Да преоткрием нашите ценности“, каза той.

Станишев призова за победа на следващите евроизбори.

„Истината е, че можем да променим всичко това, единствено ако поемем политическото кормило на Европа. Това няма да стане, ако сме в опозиция и единствен коректив на консервативните десни политики. Не заради властта, както ЕНП, а в името хората. Как? На първо място, трябва да форматираме и спечелим политическия дебат в Европа“, каза още той.

Станишев се обяви и за създаването на Консултативен обществен съвет към ПЕС, в който да покани уважавани и значими фигури от европейското ляво семейство.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
The Big One
преди 8 години
Ми кой друг ще "нахендрят" за лидер тарикатите от ПЕСа !станишко е универсален *** - ***, духа, поема го и винаги е готов за още.Такъв срам неще изпитаме никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още