Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Северно или Южно Черноморие - къде сезонът ще е по-силен?

Сезонът в Бургас е много силен, но очакванията да продължи до октомври няма как да се случат, смята Живко Табаков, член на ИС на Българския черноморски туристически район

Северно или Южно Черноморие - къде сезонът ще е по-силен?

Снимка: Pixabay

Големите морски общини на юг от Бургас - Созопол, Приморско и Царево, имат малко по-засилено присъствие на български туристи. Специфичното в региона е, че самата техническо-материална база е много по-различна от Северното Черноморие. Това каза Живко Табаков, член на Изпълнителния съвет на Българския черноморски туристически район и председател на Постоянната Комисия по туризъм в община Бургас в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.  

Като добри примери той посочи семейните хотели, комплексите от затворен тип и добрите условия за къмпингуване, както и добрата транспортна връзка по магистрала “Тракия”. 

“Няма как тази година да не се справим по-добре, защото българският турист предпочете българското Черноморие - не само заради ценовата политика, която поддържаме, а и заради  ограниченията по отношение на традиционни пазари за българите - а именно Гърция”.  

По думите му сезонът в Бургас е много силен. Според него това ще продължи до 20-ти август. 

“Но ако погледнем пазарите, които са традиционни за България - чуждите пазари - нещата не стоят по този начин. Тази година имаме най-голям ръст по отношение на полските пазари. Много поляци предпочетоха България. Но освен Полша, Чехия, Германия и Румъния, други полети няма. Летище Бургас отчита 90% спад”, заяви Табаков.  

Той каза още, че притеснителна тенденция, която се очаква до няколко дни, е да бъдат ограничени германските туристи. 

“Ако бъдем ограничени по отношение на немските пазари, до 25-ти август сезонът много бързо ще приключи. Има известни положителни очаквания, че след 15 август ще се отворят руските пазари. Ако тогава бъдат отворени полетите от Русия за България, това може да окаже положителен ефект, дори и само за 15 дни”, добави още Табаков.  

Той смята, че очакванията сезонът да продължи до октомври няма как да се случат.  

Проф. Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненската туристическа камара и преподавател по туризъм в Икономическия университет във Варна, от своя страна каза, че в Северното Черноморие ситуацията от гледна точка на туризма никак не е добра, въпреки че "тече някакъв сезон".

“Малко на брой са хотелите, които реализират към момента прилична заетост от 60-70%. Голяма част са със заетост под 50%. За разлика от Южното Черноморие, на север има много румънски туристи. Голяма част от хотелите в големите курорти Албена и Златни пясъци са заети от румънски туристи”.  

“Ако миналата година по нашето Черноморие сме посрещнали 3 млн. нощуващи туристи и сме реализирали 17 млн. нощувки, то тази година - ако прогнозата за 70% спад в туризма се реализара, ще загубим 2,1 млн. туристи и 12 млн. нощувки, съответно и 840 млн евро”, обясни проф. Маринов.  

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването "Светът е бизнес"вижте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
khao до: Mechkata
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
най нова е магистрала струма :)
1
 
3
 
2
преди 5 месеца
Отговорът е лесен...новата магистрала дава посоката.
1
 
0
 
1
преди 5 месеца

Още от Икономика и политика
Е-здравеопазването - подобрява достъпа до здравни услуги, но не е панацея