IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонната работа повишава заетостта през второто тримесечие

Брутната средна работна заплата в страната за периода април - юни също се увеличава и достига 817 лева, сочат данни на НСИ

12:55 | 08.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сезонната работа повишава заетостта през второто тримесечие

През второто тримесечие броят на заетите лица се е повишил с 3,8% или 84,2 хил. души до 2,3 млн. души. Това става ясно от публикуваните днес данни на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 5,2 хил. повече, което е ръст от 0,2% спрямо 2013 година.

Основната причина за ръста на заетите са откритите работни места със сезонен характер, отбелязват от статистиката.

Спрямо края на първото тримесечие наетите в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство” се увеличават с 56,5% и към края на юни работещите са почти 150 хил. души. Най-много пък са заетите в преработващата промишленост - 492 хил. души.

В селското стопанство наетите са със 7,4% повече или 75 хил. към края на юни. В същото време статистиката отчита, че именно в тези секторите "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Селско стопанство", където има един от най-значимите тримесечни ръстове на заетостта, се получават едни от най-ниските работни заплати – 566 лева средна брутна работна заплата за работещите в туризма и 664 лева за работещите в земеделието.

Като цяло данните на НСИ показват, че средната брутна работна заплата за страната се увеличава с 2,6% през второто спрямо първото тримесечие и достига 817 лева. На годишна база има ръст от 2,3%.

Данните обаче показват тенденция към спад в трите месеца от април до юни 2014 година – от 834 лева до 802 лева към края на юни.

Традиционно най-висока остава средната заплата за наетите в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти” - 1 767 лева и в „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” – 1 596 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2014 г. в обществения сектор нараства със 7,4%, а в частния -  с 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още