IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонни фактори връщат годишната инфлация на положителна територия през септември

На месечна база обаче индексът на потребителските цени се понижава

15:15 | 14.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Изменението на цените в България се върна на положителна територия през септември на годишна база, след като не бе отчетена промяна през август. Това показват последните данни на Националния статистически институт от днес. В същото време обаче индексът на потребителските цени, основният измерител на инфлацията у нас, се понижава, ако го сравним с нивото му месец по-рано. Така отчетената дефлация е 0,1% на месечна база. За сравнение през август цените в България останаха на същото ниво спрямо юли.

Повишението на цените идва основно от покачване на цените на хранителни продукти, които обаче са почти изцяло контрирани от спадове в транспортните услуги (където виждаме и тенденция за трети пореден месец вървящи надолу цени на горивата), коментира пред Investor.bg Стоян Панчев, икономист в Експертен клуб за икономика и политика.

Изменение на индекса на потребителските цени по месеци (в %)

Графика: НСИ

Припомняме, че Министерство на финансите прогнозира дефлация от 0,6% за цялата 2015 г. основно заради по-ниската цена на горивата. През 2016 г. индексът на потребителските цени ще се покачи с 1,8%, през 2017 г. – с 1,9 на сто, а в края на 2018 г. инфлацията ще бъде 2% при допускане за по-високи международни цени на петрола през следващите години и възстановяване на вътрешното търсене, прогнозират още от ведомството.

Лекото нарастване, което наблюдаваме, по-скоро се дължи на конкретни сезонни и конюнктурни фактори в сектор земеделие (и транспорт), отколкото на промени в потреблението, коментира още Панчев. "В този смисъл не се очакват много по-различни показатели и в идните месеци", смята още експертът.

През септември хранителните продукти и безалкохолните напитки са били по-скъпи спрямо месец по-рано, като повишението при тях е от 1,4%. Същото важи и за цените на наемите, текущите ремонти и поддръжка на жилището и режийните разходи, които се повишават с 0,2%. Алкохолът и тютюневите изделия пък поскъпват с 0,1% на месечна база.

В същото време през септември сме могли да закупим облекло и обувки на цени по-ниски с 0,6% спрямо август. Цената на транспорта спада с 4,6%, тази на съобщенията – с 0,1%, а на развлеченията и културата – с 5,3%.

През септември цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти растат с 0,2%.

Цената на горивата продължава да спада, сочат още данните на НСИ, като през септември дизелът е поевтинял с 6,6%, бензин А95Н - със 7,0%, а А98Н – със 6,4 на сто спрямо август тази година.

Промени има в цените на плодовете и зеленчуците със сезонен характер, като например доматите поскъпват с 32,8% спрямо август, краставиците – с 10,2%, а зелето – с 19 на сто. В същото време спада цената на морковите – с 5,8%. Спад има и при месото от едър рогат добитък – с 1,1% на месечна база.

Измерена според европейската методология, дефлацията у нас се задълбочава и на годишна база, като отчетеното понижение в нивото на цените е от 0,9 на сто, докато месец по-рано беше регистриран спад от 0,8%. Месечната дефлация, измерена по тази методология е 0,8%, докато през август индикаторът показваше инфлация от 0,1%. Освен това цените на потребителските цени у нас спадат с 0,9% от началото на годината насам.

В същото време цените в малката потребителска кошница растат с 1,1% на месечна база, но остават на същото равнище спрямо края на миналата година.

"Като цяло това са положителни показатели, ниската инфлация и дори дефлацията са нещо положително за потребителите – на практика обозначават падащи цени", коментира още Панчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още