IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на "ТАД Груп" е задържан на Летище София*

Той е пристигнал тази сутрин към 9 ч. с полет от Истанбул

09:45 | 30.07.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Иван Тодоров, собственикът на фирмата за киберсигурност, посочен за подбудител на хакерската атака срещу системата на Националната агенция за приходите (НАП) е бил задържан на Летище София, съобщава БНР. На 25 юли той бе обявен за общонационално издирване с европейска заповед за арест. 

Миналата седмица, след като стана ясно, че на Тодоров ще бъдат повдигнати обвинения, той обяви в телефонен разговор пред една от националните телевизии, че не смята да се укрива и ще се предаде на властите още в началото на тази седмица. Очакваше се Тодоров да кацне на родна земя снощи, но това не се случи.

Той е пристигнал тази сутрин към 9 ч. с полет от Истанбул, уточнява bTV. 

Малко преди органите на реда да започнат да го търсят пред дни, Иван Тодоров напусна България в посока Турция, а от летището край Истанбул е отлетял за Канада, за да участва във форум на световна верига ресторанти за сандвичи, чийто представител е за България. 

Обвинението на Иван Тодоров е за кибертероризъм и ако вината му бъде доказана, може да бъде наказан с 15 години лишаване от свободa.

Тодоров е третият обвинен по случая. Другите двама са компютърният специалист Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата „ТАД Груп“ Георги Янков. Двамата са на свобода с парична гаранция от 20 хил. лв. Засега не е ясно каква ще бъде мярката за неотклонение на Тодоров.

Спецпрокуратурата ще внесе утре в съда искане обвиненият в подбудителство към кибертероризъм Иван Тодоров да бъде оставен за постоянно в ареста, съобщават от прокуратурата. И уточняват, че повече информация по случая ще бъде дадена утре, тъй като продължават действията по разследването.

* Допълнена към 16.05 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
khao
преди 4 години
идеята на репресивния орган не е да те съди, а да те съсипе ... те и оная Иванчева няма да е осъдят, но и еахаа мамата в ареста!Реално кажи ми един дето е осъдил тоя нагъл плехундер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Специално този Кристиян Бойков няма да го осъдят, най-малкото защото българския закон както обикновенно в този сектор е некадърно написан и обвиненията ще паднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
nkavrakov1982
преди 4 години
И ит-тата, ще гризнат дръвцето в ГЕРБА-джийската ***. Досега си мислеха че са недосегаеми, но и на тях ще им разкажат играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още