Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Схемата "Ало, Банов е!" е разследвана и преди

Историята на Йончева от "Ларгото" ми е твърде позната, посочи разследващият журналист Кирил Борисов по Bulgaria ON AIR

гледано: 3063   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Още при издаването на обекта избухна голям скандал, защото имаше забавяне на проекта, а Министерството на културата заведе дело срещу консорциума "Антична Сердика" за 754 хил. лева. Това каза в студиото на Bulgaria ON AIR разследващият журналист Кирил Борисов по проекта "Ларгото".

Още по темата

Той обясни, че преди година също разглежда случая и пише статия, която разкрива някои нередности около проекта за реконструкцията на археологическия обект Антична Сердика.

„Гледах пресконференцията на Йончева, когато проверих какво съм писал по темата, разбрах, че историята ми е твърде позната. Разбрах обаче, че най-вероятно се говори за различна неустойка. Сумата, за която аз писах, е 750 хил. лева. Спорно е дали и в моя случай, и в този на Йончева става дума за едно и също", коментира журналистът.

Сроковете за реконструкцията

Той допълни, че формалният повод да се разрови из документите по проекта "Ларгото" е забавянето и качеството.

"По договор неустойката за забавяне е 0,2% от цялата сума, този проект е спиран пет пъти. Неустойката, за която аз пиша, е за преди предаването на обекта –– забавянето тогава е 36 дни", твърди Борисов и уточнява, че в записа, който депутатът от БСП Елена Йончева направи публично достояние става въпрос за забавяне от 33 дни.

Investor.bg припомня, че за скандалния запис се разбра вчера, въпреки че е направен през 2016 г. В него настоящият министър на културата Боил Банов говори как да се направи така, че консорциумът, който строи обекта, да не плати неустойка от 700 хил. лева. По това време Банов е заместник-министър на културата, а министър е Вежди Рашидов.

„Повод за разследването е неизпълнението на проекта по предварителната заявка, с която фирми са спечелили конкурса. До няколко месеца делото трябва да приключи, след като мина на втора инстанция в Апелативния съд“, съобщи Кирил Борисов. Според него прекалено много са сходствата, но заради разликата в сроковете може да се твърди, че Министерството на културата си търси неустойка за други периоди преди предаването на обекта навреме.

Кирил Борисов препоръча да се следят и други европейски проекти, които се финансират с европейски средства – изграждането на автомагистрали, строеж на обществени сгради, ремонт на училища. Мнението на журналиста е, че изборите имат основна роля за изнасянето на такава информация, след като записът е от 2016 г., а излиза три години по-късно в публичното пространство. Той смята, че прокуратурата трябва да установи какви са щетите и има ли облагодетелствани.

Обект на рекет

По Нова ТВ Боил Банов обяви, че го изнудват схемаджии от малка организирана престъпна група. „Тези хора са схемаджии и изнудвачи! Една малка организирана престъпна група… Един работи вътре в администрацията, друг – отвън. И така се печелят проекти”, заяви министърът и съобщи и имената на мъжете, които събирали записи, за да рекетират с тях – Ангел Ангелов и Иво Костов.

По думите му Ангелов преди бил директор на Дирекция „Европейски програми и проекти” в Министерството на културата, а Костов е посредник, консултиращ изпълнителите на проекти. “Въпросните хора в момента действат в Министерството на образованието”, каза Банов. Неговият предшественик на поста Вежди Рашидов имал съмнения за това, че „чрез изтичане на информация и подставени лица, партньорът на Ангелов печелел проекти”. Такива опасения обаче трудно се доказвали.

„При мен действат през трети лица. Изпращат ги и те ми казват, че ако не направя нещо, което искат, ще ме съсипят, ще ме унищожат, ще ми разгонят фамилията”, обясни Банов.Той е категоричен, че разпространеният от БСП запис е „подправен, нагласен и тенденциозен”. „Това е страшна, непроверена помия: хванаха едни изнудвачи, взеха от тях една помия и ми я блъснаха на мен. Инфантилна стратегия… Интересно ми е дали Йончева се познава с тези изнудвачи. Но много лошо удари в мен, защото аз не съм точно политик, експанзивен съм и не съм се научил да гълтам такива неща”, коментира още министърът. И допълни, че цялата информация, която има по казуса, ще предаде на прокуратурата.

„Жална ни майка на всички, ако социалистите така ще печелят избори и ще управляват държава. Да посягаш на министъра на културата по този грозен начин означава да посягаш на цялата култура”, каза още Банов. Той е категоричен, че проектът за Ларгото е „добре изпълнен и законосъобразен”, въпреки че се е случил доста трудно.

Министърът каза още, че оставката му може да се счита за депозирана. Получил подкрепа от премиера Бойко Борисов, който го посъветвал „да не се предава”. „Само питам на мен къде ще ми учи детето, докато тече проверката на прокуратурата”, не скри емоциите си Банов.

Хората от записа

Заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева съобщи по bTV, че срещу Ангел Ангелов, посочен от министъра на културата Боил Банов като човека, който го е рекетирал със записи, има сигнали, че е правил опити да заплашва директора на Изпълнителна агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Тя уточни, че Ангелов работи в Министерството на образованието от септември 2016 г. и в момента е в изпълнителната агенция.

„Името на този човек ни стана известно през декември, когато за първи път получихме информация за това, че е  направил опити да заплашва изпълнителния директор на агенцията и да упражнява върху него натиск в полза на определени изпълнители за определени проекти”, каза Сачева. По думите ѝ има данни, че Ангелов е свързан с лица, които работят по европроекти и искат проектите да отиват в полза на конкретни изпълнители.

„През януари т.г. изпълнителният директор ни информира за това, че има два притеснителни случая около него. В началото на януари му е спукана едната гума на автомобила, по-късно са му спукани и четирите гуми. Подал е сигнал в районното управление и в момента се води разследване, за да се види има ли връзка между заплахите и изнудването и тези инциденти”, отбеляза заместник-министърът. Тя смята, че изпълнителният директор на агенцията Кирил Гератлиев не е виновен, тъй като не е подписал нито един от договорите, принуждаван да подписва.

„В МОН Ангелов попада след конкурс, а дали е бил уволнен от Министерството на културата, предполагам, че лесно може да се установи с документи. Има конкурс, след което е назначен държавен експерт през септември 2016 г.”, изтъкна още Деница Сачева.

Още по темата вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Градушките съсипаха 70 хил. дка насаждения от началото на годината