Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Схемата за подкрепа на МСП се увеличава с 20 млн. лв.

Над 16 000 малки предприятия са кандидатствали за безвъзмездна помощ от държавата досега

Схемата за подкрепа на МСП се увеличава с 20 млн. лв.

Снимка: Getty

Има изключителен интерес към програмата за финансиране на най-малките фирми у нас. Това заявиха на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов. Те коментираха актуалната информация, свързана със социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас.

Над 16 500 проекта на обща стойност 136 милиона лева са подадени по мярката за безвъзмездна помощ за малките и средни предприятия. Ще държим схемата отворена, докато има средства, заяви Дончев.

Вчера стартира схемата за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия по електронен път. Европейската комисия одобри схемата на стойност 88 млн. евро (около 173 млн. лева) за подпомагане на българските микропредприятия и малки предприятия в контекста на пандемията от коронавируса. 

По думите на вицепремиера фирмите не са имали големи трудности с облекченото подаване на документите. Приемът на заявления продължава. 

Още по темата

Министърът на икономиката Емил Караниколов допълни, в момента бюджетът на тази мярка е 173 млн. лв., но ще бъде увеличен с още 20 млн. лв. поради големия интерес.

Схемата остава отворена, докато има налично финансиране, защото считаме, че това е начинът парите най-бързо да стигнат до тези, които имат нужда от тях, каза Дончев. Европейските пари ще стигнат до фирми, които до момента не са имали достъп до тях, каза вицепремиерът.

Освен ликвидността за фирмите, средствата ще осигурят възможност икономиката да работи и както преди пандемията, посочи Караниколов. По думите му към средата на юни се очаква от програмата да могат да се възползват и по-големите предприятия. Дотогава те могат да се възползват от продуктите на Българската банка за развитие. Към момента 10 банки са изпратили общо 1282 заявки за гарантиране на кредити.

Действията са съгласувани с Брюксел, в програмата има над 600 млн. лева, уточни Караниколов. Трябва да създадем продукти и услуги с висока добавена стойност. Има предприятия, за които са необходими иновации, добави икономическият министър.

Прогнозите са, че средствата ще стигнат за близо 35 хиляди фирми, а кандидатстващите трябва да декларират загуби на оборота над 20%. Те могат да получат от 3 до 10 хил. лв.

Одобрените ще получават средствата по реда на постъпването на документите, докато не се изчерпа ресурсът. Първите преводи се очакват в началото на юни. Парите ще се осигурят от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Вицепремиерът посочи, че по този начин средствата от програмата ще достигнат до нови лица и организации, които досега не са имали достъп до нея.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП поиска извънредно заседание на парламента