IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъдат ли доставени навреме три хиляди машини за електронно гласуване

Централната избирателна комисия може да започне успешен петгодишен мандат с евроизборите през май, посочи Ваня Нушева от Асоциация „Прозрачност без граници“

21:30 | 21.03.19 г. 1
Ще бъдат ли доставени навреме три хиляди машини за електронно гласуване

Три са ключовите критерии, на които трябва да отговарят машините за електронно гласуване по време на изборите за Европейски парламент – да бъдат гарантирани тайната на вота, правилният отчет на гласовете и верификацията в случай на съдебно оспорване. Това коментира Ваня Нушева, програмен директор в Асоциация „Прозрачност без граници“, в ефира на  Bloomberg TV Bulgaria.

“Важно е бързо да се организира обществена поръчка за асемблирането на машините, тъй като на пазара съществуват вариации в много широк ценови диапазон – от 500 долара до 2000 евро”, смята тя.

Нушева изрази увереност, че новият състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще успее да се отърси от лошите практики на своите предшественици, за да започне успешно петгодишния си мандат с евроизборите за Европейски парламент през май.

“За предстоящия вот ще са необходими три хиляди машини, които изискват своето технологично време за изработка. Но лидери в тази сфера смятат, че е възможно да бъдат доставени навреме, стига процедурата с обществената поръчка да не се забави прекалено”, поясни програмният директор в Асоциация „Прозрачност без граници“.

Целият разговор по темите с новото ръководството на ЦИК, машинното гласуване и европейските избори можете да изгледате във видеото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още