IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще бъдат ли ефективни антикризисните мерки?

Управляващите защитават политиката си, но експерти и опозиция продължават с критиките

10:57 | 19.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Антикризисните мерки, които вчера бяха представени, са това, което прави целият Европейски съюз. Без изключение - страните членки на общността значително увеличиха бюджетните разходи като антиинфлационна мярка. Това коментира депутатът от БСП проф. Румен Гечев пред Нова телевизия.

„Растежът на доходите води до инфлация, ако изпреварва така наречената производителност на труда на един зает в икономиката. Или казано най-разбираемо - когато повечето пари, пуснати в обращение, нямат стоково покритие. Но в случая имаме”, подчерта той. 

Според него предвидените 2 млрд. лв. за пакета от мерки няма да предизвикат инфлация. „При БВП около 140 млрд. лв. и при общи разходи 57 млрд. лв. как 2 млрд. ще предизвикат инфлация”, попита депутатът.

Относно отстъпката от 25 ст./л при горивата, той коментира, че може да се окаже недостатъчна, ако ситуацията в Украйна се влоши и Европа предприеме неразумното, по думите му, решение да спре вноса на петрол от Русия. Тогава се предвижда много по-висок скок в цените, отколкото предлаганите намаления, подчерта Гечев.

Той бе категоричен, че намалената ставка по ДДС за хляба ще бъде усетена от потребителите, но предупреди, че намалението в цената на хляба може да бъде неутрализирано, ако цената на тока продължи да расте заради конфликта в Украйна. 

Според председателя на парламентарната група на „Продължаваме Промяната" Андрей Гюров икономическите показатели на страната ни са много добри. Той посочи, че в момента има две линии на атака към правителството и управляващото мнозинство.

„Едната е по линия на геополитическо влияние. Атаките срещу правителството се активизираха силно след старта на войната в Украйна и заемането на България на твърда позиция за подкрепа на страната, както и в отделянето на България от икономическото и политическо влияние на Русия през доставките на газ и енергийната зависимост”, обясни Гюров.

„Политиката, която виждаме през последните 10-12 години, е такава, че вместо България да застава по-близо до Европа, тя да застава по-близо до Русия. За енергийната сигурност ГЕРБ не направиха нищо през последните 12 години”, коментира той.

В ефира на bTV Тома Биков от ГЕРБ отново обвини управляващите, че анонсираните мерки ще доведат до още по-голям скок на инфлацията.

„Ние сме в ценови шок от 8-9 месеца, а правителството се събра да обмисля антикризисните мерки на 17 май. Дотук няма нито една прогноза на финансовия министър Асен Василев, която да се е сбъднала. Такъв тип поведение води само до несигурност и до липса на каквато и да било предвидимост“, каза Биков.

Той заяви още, че цените са скочили заради високата цена на тока и бе категоричен, че цената на хляба няма да падне. „Когато сваляш данъци за някого, ти ги сваляш за бизнеса, а не за потребителите. Те биха могли да бъдат подпомагани по друг начин и то тези от тях, които се нуждаят“, обясни депутатът.

Банкерът и финансист Левон Хампарцумян пък обясни, че антикризисните мерки на правителството са по-скоро купуване на време и народна любов, отколкото нещо, което устойчиво ще ни преведе на една друга икономическа реалност.

„Диференцираните ставки на ДДС създава възможност някой да прави арбитраж между нулевата ставка и 20-те процента и да печели на гърба на добрите намерения на тези, които са го направили. Да не говорим, че по-трудно се администрира“, обясни той. Според него тази мярка може да се приеме, ако е временна – на ръба на отчаянието.

Енергийният експерт Мартин Владимиров пък коментира в ефира на БНТ, че мярката на правителството за отстъпка за горивата за цялото население е неразумна. Според него много по-разумно е да се преведат директни чекове към най-уязвимите групи, които не могат да покриват задълженията с в енергиен план и които са ограничили потреблението си - това важи за около 1/3 от населението.

"Да се дава отстъпка за горивата за цялото население е неразумно, защото дава грешни стимули на средната класа и на по-богатите да консумират много повече горива, отколкото са им необходими", смята Владимиров. Според него към домакинствата и най-уязвимите групи трябва да бъдат насочени директни кешови трансфери, за да могат те сами да решат за какво да похарчат парите си.

"За някои хора купуването на основни хранителни стоки в магазина ще е много по-важно от зареждането на горива. От тази гледна точка мярката е по-скоро популистка", коментира експертът.

Търговците на горива обаче приветстват мярката. „Тя ще бъде ефективна ако правителството изчисти всичките въпроси като как ще се получават и как се връщат парите към бензиностанциите“, коментира пред bTV зам.-председателят на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров. Според него най-добрият вариант е парите да минават през системата на НАП и на всеки 10 дни да се възстановяват на търговците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още