Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще бъдат ли гарантирани правата на българите във Великобритания и при твърд Brexit?

Ново емиграционно законодателство на Обединеното кралство се очаква да влезе в сила от началото на 2021 г.

Ще бъдат ли гарантирани правата на българите във Великобритания и при твърд Brexit?

Снимка: Архив Ройтерс

Правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани и при твърд Brexit. Това коментира пред БНР Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон.

Той отново припомни, че сънародниците ни, които към 29 март тази година живеят на територията на кралството, трябва да кандидатстват за статут на уседналост чрез специално разработено приложение. 

Още по темата

„От 21 януари процедурата, която е електронна и без такси, е активна за българите с биометричен паспорт. Българите, които нямат биометричен паспорт или са само с лични карти, ще могат да кандидатстват след отваряне на схемата за всички граждани на ЕС до 30 март тази година“, допълни Асенов. 

Той добави още, че при липса на сделка британското правителство е публикувало своята "Бяла книга" по отношение на бъдещата емиграционна система на страната.

Това ново емиграционно законодателство се очаква да влезе в сила от началото на 2021 година и за момента имаме индикации, че до края на 2020 година гражданите ще продължат да имат възможност да пътуват със своите лични карти или задгранични паспорти. След 2021 г. очакванията са, че за краткосрочните пътувания, тези, които са свързани с цел туризъм, няма да е необходимо да се вадят туристически визи, обясни още Асенов.


 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Детски писател: Творческото писане за деца има своите прийоми