IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще даде ли тласък на зеленчукопроизводството обратното начисляване на ДДС

60% от производството в България се продава нелегално, в ЕС – 40%, посочи Георги Василев от Асоциация „Български пипер“

12:57 | 19.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Идеята на земеделското министерство за въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС за плодовете и зеленчуците зарадва производителите в края на август. Процедурата обаче е доста дълга и изисква съгласие от финансовото министерство, както и нотификация от Брюксел.

Организационният секретар на неправителствената Асоциация „Български пипер“ Георги Василев посочи, че вносът на пипер от чужбина в страната е между четири и шест пъти по-голям от произведения в страната.

Коментарът му пред БНР е по повод изнесената статистика от земеделския производител Красимир Кумчев, според която внесените в България ябълки са 14 пъти повече от произведените тук, при ситуация, в която българският производител предпочита да остави плодовете необрани заради унизително ниските цени.

„Дотук я докарахме с много безотговорност, със загубване на нашите пазари, защото когато ти отнемат пазарите, не ти остава нищо друго освен да намаляваш производството и да унищожаваш предприятия, а не да създаваш“, отбеляза Василев.

Според него „българският потребител е информиран, но няма право на информиран избор и това е трагедията ни“.

„Българските производители трудно достигат до магазинните вериги, защото още при създаването си веригите дойдоха със своите доставчици от чужбина. И в момента всички вериги, които продават вече около 70% от зеленчуците и плодовете в България, се стараят да продават и стоки от български производители, но това е само за авторитет“, е мнението на организационния секретар на асоциацията.

По думите му българските производители “искат да се обединят в някакво сдружение например, но за това има много пречки”.

„Обратното начисляване на ДДС ще даде мощен тласък за регистрация и развитие на организациите на производителите и това нееднократно сме го споменавали на министър Танева и на всички министри, които досега са били в земеделското министерство“, напомни Василев.

Като основна пречка за липсата на организации на производителите той посочи нелегалната продажба без ДДС.

„Тъй като организацията на производителите е дружество, което е регистрирано по ДДС и продава своята продукция със ДДС. А в същото време отделни производители, които са много – 60% от производството в България, е нелегално – продават или без ДДС, или без никакви фактури. И така организацията на производителите не може да се противопостави на нелегалните продажби“, каза още той.

„И това не е тайна за държавата. В Европейският съюз 40% от плодовете и зеленчуците също се продават нелегално“, потвърди Георги Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още