IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще глобяват одитори с до 10% от приходите им при нарушения

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще гласува явно при решение за отнемане на правото за извършване на независим одит

16:50 | 16.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ще глобяват одитори с до 10% от приходите им при нарушения

Одиторските предприятия да се санкционират с до 10% от общия обем на приходите им за предходната финансова година, ако извършат нарушения при проверка на годишните финансови отчети на предприятия от обществен интерес, сред които спадат и банките. Това реши единодушно на първо четене Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание чрез промени в Закона за независимия финансов одит (ЗНФО), заложени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН).

С измененията в ЗНФО Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) ще гласува явно, когато взима решение за отнемане на правото за извършване на независим одит и за лишаване от правото да се упражнява одиторска дейност. Досега гласуванията от страна на членовете на КПНРО за налагане на наказания и отнемане на лиценз бяха тайни.

С цел по-голяма прозрачност при вземането на решенията се предвижда начинът на гласуване - „за“ или „против“ на всеки един член, както и неговите мотиви, да се отразяват в протокол и да се публикуват на интернет страницата на комисията.

Освен това регистриран одитор или специализирано одиторско предприятие вече ще се наказват не с глоба или имуществена санкция от 2 хил. до 20 хил. лв, а с до 10% от общия обем на приходите на регистрирания одитор или на специализираното одиторско предприятие за предходната финансова година.

„Това е смешна работа, защото при хипотезата, че не се отнеме лицензът на съответния одитор, той следва да плати максимум 20 хил. лв. глоба, а на фона на хонорарите, които се получават, глобата е прекалено малка“, коментира председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Румен Гечев от БСП предложи размерът на глобата да остане 10%, но да не бъде по-малка от 100 хил. или 200 хил. лв. дори, ако се реши, за новорегистрирани фирми на българския пазар. Според него нова фирма, която иска да извършва одит в България, може да не попадне под ударите на това законодателство, тъй като няма да има финансова история. Но в крайна сметка глобата остана само до 10% от годишните приходи.

Промените в ЗНФО бяха очаквани предвид случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ) и наложените глоби на KPMG и одиторите на компанията за извършени нарушения при заверката на годишните финансови отчети на фалиралата банка. Критиките към КПНРО бяха, че не е бил отнет лицензът на KPMG.

Предвижда се още и промяна в системата за контрол на качеството на КПНРО над различните одитори. Правилата, процедурите и плановете за контрол на качеството на дейността на регистрираните одитори вече ще се разработват съвместно от КПНРО и Управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители. По този начин се цели пълноценно изпълнение на съответните надзорни правомощия на двата органа съгласно компетенциите им.

Чрез измененията в ЗНФО се предвижда още и ротация на одиторските фирми, а не само на одиторите в дадена фирма, която извършва одит на годишния финансов отчет на предприятие от обществен интерес.

„KPMG одитира КТБ 7 години, а за този период одиторите на фирмата се смениха няколко пъти, но не и фирмата“, коментира в тази връзка Менда Стоянова и поясни, че промяната е заради обществения интерес, който предизвиква КТБ.

В Комисията по бюджет и финанси възникна дебат дали да се приеме промяната в ЗНФО, която касае ротацията, тъй като в родното законодателство предстои да се транспонира регламент на ЕС, отнасящ се именно до ротацията на одиторските фирми, който ще бъде готов до юни 2016 г.

„Има риск предложението да бъде безсмислено, ако в хода на промените в ЗНФО има изменения на регламента, който от своя страна трябва да бъде транспониран у нас напълно, а не с условия, каквато е възможността при директивите“, поясни Стоянова.

Председателят на КПНРО Ваня Донева коментира докъде са стигнали делата по повод наложените глоби над KPMG и одиторите на фирмата заради нарушения при заверката на отчетите на КТБ.

Тя каза, че предстои съдът да се произнесе с решение по две от наказателните постановления. По едно от тях, касаещо нарушение при заверката на годишния финансов отчет на КТБ за 2010 г., Върховният административен съд е взел решение наказателното постановление да се отмени поради изтичане на давностния срок за извършеното нарушение, който е 1 година. КПНРО обжалва това решение, а Ваня Донева каза, че друго дело е било отложено за октомври, но не поясни за кое става въпрос.

Освен това в ЗНФО се предлага още въвеждане на по-нисък размер на санкциите, когато са налице извършени от регистриран одитор или специализирано одиторско предприятие административни нарушения, които са с по-ниска степен на обществена опасност. Това се прави с цел постигането на превантивен ефект върху регистрираните одитори за спазване на закона в неговата цялост, а не само по отношение на съществените изисквания към одиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Защо от техните приходи, а не % от приходите на одитираната фирма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още