IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли адекватен контрол при техническите прегледи на автобусите?

Издаването на лицензи за технически пунктове е неконтролируема дейност, посочи Петър Захариев, председател на Сдружението на автобусните превозвачи

15:06 | 24.11.21 г.
Ще има ли адекватен контрол при техническите прегледи на автобусите?

„Проблемът е комплексен – вземаш кредит и купуваш нов автобус, след което не можеш да го изплатиш и банката ти го взема. Така минаваш в сивия сектор – купуваш автобус, който дадена фирма вече е бракувала. Купувачът го дава на частен майстор, който му сменя цялата конструкция, но носещите части са проблем. Така автобусът става потенциален убиец“, разкри причината за остарелия автобусен парк експертът.

Той съветва темата за техническите пунктове за прегледи да стане приоритет пред новата власт.

„Издаването на лицензи за технически пунктове е неконтролируема и разюздана дейност, тъй като те са безброй“, посочи Захариев и даде за пример Мюнхен, в който има седем пункта за технически преглед за товарни и леки автомобили, докато в България само в ж.к. „Люлин“ са 30.

Председателят на Сдружението на автобусните превозвачи призова за спешна реорганизация на обществения превоз на пътници и товари.

Министерството на транспорта на Република Северна Македония започна процедура по отнемане на лиценза на автопревозвача „Беса транс“, в чийто автобус загинаха 45 души на магистрала „Струма“. Той е извършвал международен превоз, без да е имал лиценз.

"Лицензът е част от документите, необходими за един автобус. Това е технически въпрос, който би трябвало да бъде извършен от самата фирма. „Беса транс - Скопие“ три години е използвала този автобус, без да има лиценз. Четирите автобуса на фирмата са пътували редовно между Скопие и Истанбул за шопинг турове", посочи Петър Захариев.

По думите му автобусът има всички останали документи, които нашите и македонски власти са проверявали, за да пътува по пътищата – полицейска регистрация, талони, минал е технически преглед.

„Лицензът се проверява от специализирани органи като Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Липсата на лиценз не означава, че автобусът е технически неизправен“, каза експертът и обясни кои административни органи са длъжни да следят за редовността на документите на превозвачите.

Като причина за жестоката катастрофа на магистрала „Струма“ той смята реакцията на шофьора. „Според мен шофьорът, за да се качи на мантинелата вдясно означава, че е управлявал автобуса в грешна посока. Отклонил е вниманието си за секунди, като се е движил поне със 100 километра в час", отбеляза Петър Захариев.

Кои са основните правила при организация на дълго пътуване с автобус? Има ли нормативни пропуски при нарушения с лиценза на македонския автобус на фирма „Беса транс - Скопие“? В каква посока трябва да са инвестициите за модернизация на автобусния превоз? Каква трябва да е реорганизацията в Държавна автомобилна инспекция и КАТ?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още