IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли чистка и в горските стопанства?

Няма горски в българската горска система, който да не е притискан и принуждаван да участва в схеми, твърди Александър Дунчев

10:32 | 03.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Няма да отстранявам никой, освен ако нямам ясни доказателства за евентуална некоректност. Това заяви пред bTV Александър Дунчев, изпълнителен директор на Агенцията по горите.

Според него смяната на директори на горски стопанства е безсмислена, защото трябва да се промени самата система. По думите му няма горски в българската горска система, който да не е притискан и принуждаван да участва в схеми, а единствените хора, които са отказали да направят това, вече са извън системата.

Дунчев се обяви за деполитизация в сектора и пълна прозрачност, за да се разрешат проблемите. 

„Има случаи, при които са изпълнявани поръчки, правени са покровителства на схеми. На най-ниско ниво проблемът е с чувството на безнаказаност на нарушителите. Ние ги хващаме и нещо се случва в съдебните институции или прокуратурата и тези хора се връщат след два дена в гората още по-нагли и още по-брутални“, обясни новият шеф на Агенцията по горите.

Дунчев посочи, че се търсят начини за деполитизация на горската система, за да се възстанови професионализмът, но за целта е нужно да се разширят и възможностите за обществен контрол.

„За едни смешни пари едни богати хора получават страхотен контрол върху ловните стопанства“, каза още той и за пример даде Балчик, Несебър, Извор, Кормисош, Извор, Чепино, Росица, Паламара, Искър.

Изпълнителният директор на Агенцията по горите обяви, че приоритет ще бъде пълен контрол върху камионите с дървесина. Освен това според него  няма предприятие, в което да не се случва изкривяване на процеса по развъждане на дивеча. „Наблюдава се един процес на "феодализация". Скоро ще има справки с конкретни имена“, обеща Александър Дунчев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още