Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще има ли ЕК нов механизъм за оценка на върховенството на закона в ЕС

Как се справя българското антикорупционно закодателство в последния доклад за мониторинга, коментират евродепутатите Емил Радев и Петър Витанов

Ще има ли ЕК нов механизъм за оценка на върховенството на закона в ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия не отмени мониторинга за страната ни, но обеща това да стане съвсем скоро и това беше отбелязано в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка.

Още по темата

"България си свърши работата, България проведе нужните реформи, успя да изпълни всички 17 препоръки по доклада от 2017 година и получи заслужена оценка от Европейската комисия. Заслугата е както на българското правителство, така и на Висшия съдебен съвет, на Прокуратурата, на МВР, на всички магистрати", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев пред специалния пратеник на Bulgaria ON AIR в Страсбург Цветана Балабанова. Пред нея евродепутът от БСП/ПЕС Петър Витанов коментира, че в последните години Механизмът се превърна в политически инструмент, който се използва от редица държави членки за добиване на вътрешнополитически дивиденти, включително инструмент, който дава политическа подкрепа.

Според Радев ЕК обаче дава заявка, че иска да въведе нов механизъм, който да следи за върховенството на закона във всички страни членки на ЕС. Той не скри задоволството, че ЕК е "намерила смелостта да започне тези процедури", тъй като по думите му са необходими обективни и ясни критерии, по които да се оценява всяка държава, а не две конкретни.

"Много ще се радвам предложението на Европарламента да стане факт, защото само ЕК има право на законодателна инициатива. По този ще видим къде сме ние в общоевропейски план. Престъпленията все повече са транснационални", смята той.

Витанов обаче подчерта, че в последния доклад са отбелязани резерви към новото ни антикорупционно законодателство.

"Слагаме стъпка към края на този механизъм, но това не е окончателно, защото в заключението се споменава, че ще бъде взето под внимание мнението на Европейския парламент и на Европейския съвет. Не знаем по какъв начин този механизъм ще спре да функционира", каза Витанов. Относно въвеждането на новия механизъм за страните от ЕС, той смята, че това би бил по-обективният механизъм, който ще засяга всички държави.

Гледайте видеото с целия разговор с Емил Радев и Петър Витанов по Bulgaria ON AIR.

гледано: 1137   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември