Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще има ли фалити при въвеждането на данък за едрите земеделци от 2021 г.

Изкуствено се регулират пазарните условия, смята Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи

Ще има ли фалити при въвеждането на данък за едрите земеделци от 2021 г.

Снимка: Pixabay

Изненадани сме, че в ситуацията на пандемия и криза се прави предложение за въвеждането от догодина на данък върху земеделските земи, които са собственост на физически и юридически лица с над 20 хиляди декара земя в страната. Облагането с нов данък ще доведе до допълнителна тежест за големите ползватели и собственици, ще предизвика фалити на малките земеделци и до поскъпване на арендите. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). 

Още по темата

Според него предложението е дискриминация към определени компании.

„Не е надписано защо мерките се отнасят за земя над 20 хиляди декара. Говорим за 61 фирми, ще пострада целият бранш, ако няма чужди инвеститори в България, които да се развиват, как ще се движи икономиката напред", коментира Стайков.

Председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи смята, че  редица малки фермери могат да фалират и загубите ще са огромни за държавата. "В момента има земя, която пустее и не се обработва", напомни Стайков. 

Земеделецът посочи, че в земеделието всичко е на пазарен принцип, но очаква, че сега процесът ще тръгне обратно, защото изкуствено се регулират пазарните условия.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.
 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
ing5rov до: Спящият бик
преди 1 месец
не трябва да отпада !
2
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Мораториумът за продажба на земеделски земи на чужденци трябваше да отпадне в началото на тази година? Ако не е отпаднал, за което не намирам информация, значи няма истинска конкуренция в бранша. А това означава всякакви непазарни действия и, разбира се, корупция!

Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България