IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли и това лято безплатни чадъри на плажа?

Трябва да се премахнат всякакви ограничения за пътуване, смята Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма

14:30 | 18.05.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След като миналото лято в условията на пандемия предишното правителство въведе възможността за безплатни чадъри на някои от  плажовете по Черноморието срещу облекчение в концесионната такса, през новия летен сезон безплатната сянка е под въпрос. Предложението за безплатни чадъри и шезлонги противопоставя хотелиери и концесионери.

Припомняме, че в Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), свързани с цените на плажните услуги, се предлага концесионерите и наемателите на плажове и това лято да получат отстъпки от дължимите към държавата плащания, ако намалят цената на плажните принадлежности с поне 50%. 

Най-спешната и работеща антикризисна мярка е държавата да направи нужните постъпки като собственик на плажната ивица и да осигури безплатни чадъри за почиващите, заплатили нощувка в място за настаняване и много евтини плажни пособия за останалите туристи, смятат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Чадърите и шезлонгите на плажа да са напълно безплатни поне през следващите 3 години срещу освобождаване от концесионни такси и плащания на концесионерите и наемателите на плажовете, предложиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

Винаги чадърите и шезлонгите на плажа са били платени. За да има добра услуга, тя трябва да се плати, посочват от Съюза на собствениците на хотели в Слънчев бряг.

Темата за цената на чадърите на плажа коментира и Анелия Крушкова, бивш председател на Държавната агенция по туризма.

„Няма как чадърите на плажа да са безплатни, защото такова решение трябва да бъде взето по предложение на Министерството на туризма от парламента, а до момента не е направено“, каза тя по bTV.

„Проблемът с чадърите всяка година ни тормози и двете страни, които са в този реален бизнес – хотелиери и концесионери, трябва един път завинаги да разберат, че проблемът е в тези дребни неща, които съсипват нашата почивка“, коментира Крушкова.

Относно сянката по морето Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма коментира, че чадърите в България са безплатни, когато се ползват от хотела - винаги е било така и през настоящата година ще е по същия начин, посочи той по Нова телевизия. Държавата, като се намеси, обърква нещата с отношенията между хотелиери и концесионери, отбеляза той.

Румен Драганов коментира и ограниченията при пътуванията заради пандемията.

„Трябва да се премахнат всякакви ограничения за пътуване. Това ще стане за Европа някъде от средата на юли”, посочи той и заяви, че пътуванията на регионално ниво могат да се договорят.

Драганов визира PCR тестовете и всички останали тестове за коронавирус. „Както пътуваме от София до Пловдив, така би трябвало да пътуваме и от София до Солун“, даде пример той.

Тези изисквания спират пътуванията, каза Драганов и даде пример с политическото решение на премиера Борис Джонсън, който е позволил на британците свободно пътуване, без медицински изисквания, за Гибралтар и Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още