IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли полза от електронния регистър на земеделците?

Производителите очакват реални мерки срещу сивия сектор

08:39 | 22.08.13 г. 7
Ще има ли полза от електронния регистър на земеделците?

Земеделските производители да влязат в електронен регистър до 1 октомври – това предложи преди дни агроминистърът Димитър Греков. Той обясни, че вписването на стопаните в регистъра ще става напълно безплатно и по места в областните дирекции по земеделие. След като стопаните бъдат обхванати от електронната система, ще се знае какви площи се обработват и с каква продукция.

Според ресорния министър с новия регистър ще е ясно и за търговските вериги на какви количества продукция могат да разчитат, тъй като сега малките производители не могат да произведат големите количества, които търсят веригите магазини. Земеделците освен това не покриват и всички условия за финансови документи и добри опаковки на стоката.

Дублиране на информацията

Защо обаче министерството прави такъв регистър, след като всяка година земеделците се регистрират в областните дирекции? От октомври до февруари производителите по закон са задължени да подават анкетни карти, в които посочват колко декара обработват, в кои землища са имотите и какви култури се отглеждат. Тази информация се обработва в областните дирекции по земеделие и се вписва в регистър.

Освен това от май до юли производителите също подават информация за земите, които обработват и вида на сключените договори – наем, аренда и т. н.

На практика агроминистерството разполага с достатъчно подробна информация за това какво правят производителите всяка стопанска година. Въпреки това в цялата страна ще започне масова пререгистрация на агробизнеса, която ще дублира съществуващата информация.

Производителите очакват действия срещу сивия сектор

От новия регистър ще има полза, ако чрез него се противодейства на сивия сектор, заяви Цветан Цеков, зам.-председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Според него в системата с анкетните карти има пропуски - често търговци се регистрират като производители. Така те ползват по-нисък наем, за да наемат сергии по пазарите. Там не се издават касови бележки и некоректните търговци купуват без документи плодове и зеленчуци, които препродават.

Веднъж, след като са се регистрирали, търговците с години просто презаверяват документите, че произвеждат.

Цветан Цеков посочи, че производителите искат комплексни мерки, които да спрат този тип продажби и незаконния внос на плодове и зеленчуци.

Позицията на министерството

Целта на създаването на регистъра е да се знаят всички производители в България, заяви пред БНР заместник-министърът на земеделието Явор Гечев. Въпросът е как един търговец, който е регистриран като земеделски производител, има 10 дка домати? Как той реализира продукция не за 10 дка домати, а няколко хиляди тона, което на практика е скрито прекупуване, попита той.

Гечев обяснява, че регистърът ще дава прогнозни средни стойности на това, което е възможно да се произведе от единица продукция. Целта е да се ограничи практиката прекупвачите да не плащат данъци и да реализират големи печалби на гърба на производителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 8 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
Те чиновниците ако си имаха хал-хабер от НЕЩО, щяха да са предриемачи, хора с бизнес, така наречените selfmademaker-и и нямаше да *** *** и да се навират на държавни служби.Нали знаеш, от БГ изтичат мозъци, не ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
Дан
преди 10 години
Ставам досаден и за себе си, ама не мога да се сдържа да не се изсмея и на тази неземна глупост за веригите, които щели да имат точна информация кой производител каква продукция имал... Ееее - това може да го каже само човек, който и хал хабер си няма от това как функционира търговията в БГ и особено в търг. вериги. Изобщо не ги интересува веригите кой бил производител, кой бил търговец - подписва се договор и ако доставчика не го спазва - тежко му и горко....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Дан
преди 10 години
Ааа, и това със сивата икономика е другата измишльотина. В безобразно корумпираната ни държава сивата икономика прави по-поносим живота на най-бедната прослойка. Кого лъжат - излезе ли всичко на светло, цените задължително тръгват нагоре. А приходите от данъци и осигуровки ще напълнят само бездънните джобове на редовните печеливши - участниците в нагласените обществени поръчки (изпълнители и поръчители), бялата и фармац. мафия и т.н. Държава се прави много трудно и само самонадеяни и некомпетентни управници могат да бълват ежедневно такъв спам. В земеделското министерство обаче има железни традиции за това ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Дан
преди 10 години
И предишните министри бяха уникални, ама тоя просто е върха - като муха без глава скача от една на друга ПР акция. И това с омразните прекупвачи вече просто не се изтрайва - ами печелят толкова, колкото им позволява пазара. Като има такъв потенциал за печалба в този сектор, да вземе министъра да отвори 100-200 плод-зеленчук магазина из страната и да назначи за магазинери всички хрантутници от министерството. Хем производителите доволни, хем и приходи за бюджета. Ама къде по-лесно е да отвориш 10 сергии на паркинга в МЕТРО, което е извън Пловдив и да тръбиш по всички възможни медии, че така ще потече евтина продукция към народа и ще се отреже главата на сивата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
kefala
преди 10 години
Тъпотии е излишно да се коментират!!!Оставете пазара свободен!!!Нещата сами ще си дойдат на мястото!!!И ще са много по- стабилни отколкото чиновническите наредби!!!Данъчните да си прибират данъците със следене!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 10 години
Безспорно ще има голяма полза:1. За фирмата изпълнител2. За няколко чиновника в министерството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още