Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще има ли предвидимост в управлението на поземлените ресурси

Въвеждането на забрана за смяна на предназначението на земя за срок от седем години от купуването ѝ ще доведе до намеса на пазара на имоти, смята Таня Дъбнишка

гледано: 3884   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Бизнесът в областта на земеделието в България настоява за предвидимост в управлението на поземлените ресурси.
Балансът между интересите на собствениците и тези на ползвателите на земеделски земи винаги е бил труден за установяване, потвърди в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Таня Дъбнишка от Националната селска мрежа, която е и изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България.
Още по темата

Тя взе отношение по темата за публикувания преди дни проектозакон за земеделските земи и по-важните промени в него.

По повод на правителственото решение, че граждани от Европейския съюз ще могат да купуват земеделска земя в България Таня Дъбнишка уточни, че контекстът към момента, който се прилага в страната, позволява да се купуват земи и да се работи в сектора, стига да има регистрирана фирма от страна на чуждестранното лице.

Експертът подчерта, че принципите на ЕК за свободно движение на стоки и капитали принуждават всички държави членки да са я спазват, за да няма рестрикции.

Дъбнишка разкри, че сега зърнопроизводство и овощарството са секторите, където има най-много чуждестранни инвеститори.

"Въвеждането на максимален срок за сключване на договорите за наем и аренда на земеделска земя като предложение се отнася към случаите, в които липсата на подобна регулация води до това да има договори за 50-100 години аренда. Това ощетява собственика на земеделска земя", смята Таня Дъбнишка.

Тя изрази мнение и за предложението за превръщане на неземеделски земи в земеделски и въвеждането на забрана за смяна на предназначението на земя за срок от седем години от купуването ѝ.

Според нея първото предложение е положително. “Второто ще доведе до намеса на пазара на имоти, а това не е отразено в оценката на въздействието, посочи тя и уточни, че самата идея е вид бариера.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
НАП и МФ с повече служители заради закритата Комисия по хазарта