IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли трусове в мнозинството след излизането на Цветанов от парламента?

Хората вече не търсят отговори, искат да виждат възмездие, коментира политолог

12:05 | 28.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Заради „Апартаментгейт“ Цветан Цветанов напуска парламента, където оглавяваше вътрешната комисия. Въпреки това той остава заместник-председател на ГЕРБ и водач на предизборния щаб на партията. Ще доведе ли до трусове в управляващото мнозинство този скандал и последвалите оставки и може ли да повлияе на предстоящите избори, коментират социолози и политолози.

Според социолога Първан Симеонов Цветанов, извън светлината на прожекторите, ще бъде с още по-развързани ръце и с оставката му ГЕРБ ще направи от дефекта ефект.

„Бяха зададени много въпроси, на които не чухме отговори. Г-н Цветанов става шеф на предизборния щаб, тоест „Цветанов прави избори” става факт... това ще бъде използвано от опозицията. По всичко личи, че тя ще използва „ахилесовата пета”, че Цветанов ще се занимава с изборния процес. Той е леко изтласкан, но само леко“, коментира пред Нова телевизия социологът. 

„По-голямата част от зрителите искаха да видят оставката, а не толкова да чуят отговорите. Хората вече искат да виждат възмездие. Когато някой си отива, те изпитват вътрешно удовлетворение. Хората не осъзнават, че това не променя тяхното положение. Докато не се насити чувството за несправедливост, те ще търсят оставки”, коментира в ефира на телевизията и политологът Стойчо Стойчев

По думите му никой, освен специалистите, които правят избори, и журналистите, които следят темата отблизо, не се интересува кой оглавява предизборния щаб. „Хората, които правят избори в другите партии не стоят на големите места. Те са скрити вътре, в партията, и извършват своята дейност”, каза още той.

„Съмнявам се, че отговорите по казуса ще бъдат получени. Ще има кризисна комуникация. По-интересен ще бъде политическият аспект на случващото се ”, коментира още Първан Симеонов.

"Речта на Цветанов беше нещо като сбогуване с парламента", коментира Стойчев и пред Bulgaria ON AIR. Според него той ще липсва на другите политици, дори и на тези от опозицията, но ще продължава да бъде влиятелна фигура в ГЕРБ. По думите на Стойчев партията определено е загубила един организатор и мобилизатор на определени мнозинства.

Той допълни, че Цветанов е безкрайно лоялен човек, който е опровергал слуховете, че изгражда алтернативен център на Бойко Борисов. А самият Борисов цени това качество у него и за пореден път премиерът доказва чрез приемането на оставката, че е твърд лидер.

Той е на мнение, че този скандал няма да повлияе на изборите, защото не е от значение кой е шеф на предизборния щаб, а и скоро тази история с апартаментите щяла да бъде забравена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още