IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има таван на такса „юрисконсулт“

С промени в ГПК съдът ще опрeделя възнагражденията на юрисконсултите по Закона за правната помощ, решиха депутатите от правната комисия на парламента

18:50 | 21.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В присъствието на омбудсмана Мая Манолова, депутатите от парламентарната Комисия по правни въпроси направиха промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които по закон ще се сложи таван на таксата „юрисконсулт“.

Съдът ще преценява какъв да е размерът на възнаграждението на юрисконсултите по Закона за правната помощ, за да не се плаща за дълг от 20-30 лева сума от 300-400 лева, както е по досегашния ред. Досега имаше минимуми на практика, но с промяната в ГПК съдът ще прецени колко да присъди като максимум според закона.

„В момента, както действа уредбата в ГПК, няма гаранция, че юрисконсултът, който се явява по делото, ще получи каквото и да е, защото текстът казва, че дружеството прибира тези пари", коментира за Investor.bg Петър Славов, народен представител от Реформаторския блок, който направи няколко предложения по проекта.

Депутатът обясни, че сега няма никаква яснота и никакво изискване на юрисконсултите да им се плаща по дадено дело, както се изисква при адвокатските възнаграждения.

„Надявам се, че с това решение ще бъдат защитени от злоупотреби самите юрисконсулти, но най-вече хората, които са големите потърпевши, като клиенти на дружества монополисти“, посочи Петър Славов.

Депутатите от правната комисия формулираха текста в ГПК, според който сумата по делото да не може да надхвърли размера на правната помощ, където в закона са разписани детайлно тарифите по видове дела.

Те не са обвързани с т.нар „пропорционални такси в зависимост от нотариалния интерес“, а има фиксиран таван, който не може да се надхвърля.

„Общият таван е 250 лева, но не повече от 300 лева за едно дело“, даде пример Петър Славов.

Омбудсманът Мая Манолова напомни на депутатите за случаи, в които монополист съди длъжник за 900 лева за несъбираемо вземане от 5 лева . Тя съобщи, че заради възнаграждение на юрисконсулти до 2015 г. са събрани над 18 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още