Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще излязат ли повече български филми на големия екран?

Заради пандемията и законови промени при разпространението на филми има опасност да фалират киносалони, предупреди филмовият експерт доц. Александър Донев

гледано: 3237   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Едва поели глътка въздух след разхлабването на мерките, киносалоните и производителите на филми в страната се сблъскват с нови препятствия, провокирани от законови поправки, които по дефиниция трябва да подпомагат тяхната дейност.
Още по темата

Доц. Александър Донев, преподавател и консултант на Асоциацията на българските киносалони, прогнозира пред Bulgaria ON AIR, че ще има проблеми с дистрибуцията на български филми. Той коментира как повече български филми, създадени с държавна субсидия, ще стигат до големия екран в условия на и без това малкото допустима зрителска аудитория.

„В началото на тази година зрителите ще видят стари филми, които вече са имали своята премиера през 2020 година“, посочи филмовият експерт.

Той обясни, че големите фирми, които разпространяват тези филми, са съгласни да ги предоставят на киносалоните при по-благоприятни условия и уточни, че разпределението на приходите ще е в полза на киносалоните.

По думите му това е стимул за тях, за да показват по-разнообразна програма, с която да привличат зрители.

Донев коментира и новата разпоредба, според която киносалоните трябва да покачат двойно българското съдържание в залите за прожекции.

"Изискванията са едностранни. Те засягат само киносалоните, като ги задължават да завишат броя български филми. За съжаление, българските филми нямат това стриктно задължение да се разпространяват в киносалоните. Има санкции, ако не се запълва тази квота с българска продукция, докато за продуцентите няма санкции, ако не извършат необходимите действия, за да предоставят филмите си", разкри филмовият експерт.

По думите му, ако една голяма верига, която има повече салони, бъде санкционирана - това ще бъде катастрофално за нея.

"Основният проблем е, че липсва общуване, доверие и уважение към труда на хората, които извършват кинопоказа в България. И в новия закон не е предвидено представителство на този сектор в нито един от органите на Националния филмов център, които взимат решение за развитието на киноиндустрията", подчерта преподавателят и консултант на Асоциацията на българските киносалони.

Той информира, че представители на разпространители на филми настояват за промени в закона повече от половин година, но засега парламентарната комисия по култура и Министерството на културата не са взели предвид мнението на Асоциацията на българските киносалони.

Александър Донев е на мнение, че проблемът ще дойде от т.нар. „трудни филми“, защото подкрепата за кината ще се измерва освен от броя на прожекциите и от посещаемостта от зрители.

„Естествено само най-комерсиалните филми ще намерят места в киносалоните. За всички останали ще се намерят причини да не бъдат допускани, защото само ще обременяват киносалоните, без да носят приходи“, предупреди филмовият експерт.

Защо разпространителите не участват в подбора на филмите за разпространение? Какви са санкциите, които може да получат киносалоните? С колко ще се подпомогнат хората, които работят в киносалоните? Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Никола Минчев: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт