IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще компенсират ли недостига на кадри в земеделието българите от чужбина?

В тази ситуация трябва да отпаднат част от протекционистичните мерки на отделните държави, смята Слави Трифонов от Националния съюз на градинарите в България

13:04 | 02.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Осигуряването на работна ръка в земеделския сектор у нас не е толкова голям проблем през тази година. Част от служителите са българи, завърнали се от чужбина заради пандемията. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Слави Трифонов, член на управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България.

Той отбеляза, че в сектора се предприемат специални мерки, тъй като в Южна България голяма част от завърналите се българи са от силно заразени гръцки региони.

Подхождаме предпазливо. Има работници, но допълнителните мерки са проблем”, коментира Трифонов

Той посочи, че през тази година се очертава добра реколта на череши у нас.

Според него обаче ембаргото на руския пазар, валидно за всички страни от Европейския съюз, е голям проблем за производителите.

В тази ситуация трябва да отпаднат част от протекционистичните мерки на отделните държави”, смята представителят на Националния съюз на градинарите в България.

Трифонов коментира и възможността за развитие на българските производители на нови пазари, като информира, че за Китай например вече се изнасят сокове от България и потвърди, че се работи в посока задълбочаване на връзките с азиатската страна.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още