Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще могат ли личните лекари да издават направление за PCR тестове?

Трябва да се реши кой, как, при какви условия и какъв тест ще може да назначи, смятат от гилдията

Ще могат ли личните лекари да издават направление за PCR тестове?

Снимка: Getty

Ако не се приеме работещ алгоритъм за работа на личните лекари с пациенти със съмнения за коронавирус, ще е трудно да се спре разрастването на заболяването и нормалния ход на ежедневието ще се блокира отново. За тези рискове предупреди общопрактикуващият лекар и член на УС на Българския лекарски съюз (БЛС) Гергана Николова.  

„Идва зимата и ще се увеличат хората, които имат оплаквания. Ние обаче не можем да назначим на нито един от нашите пациенти изследване за коронавирус. На практика се случва това, че или той трябва да си го заплати сам, или следва дълга процедура, за да се намери някого, който да назначи теста”, обясни тя по Нова телевизия.

Според д-р Николова, за да е сигурно, че държавата ще продължи да функционира, хората да ходят на работа и учениците да посещават училищата, трябва да се реши кой, как и при какви условия и какъв тест ще може да назначи. Така ще се изясни какво се случва с определен пациент. 

Още по темата

„Това трябва да се случи, за да можем да лекуваме и карантинираме пациента, ако се наложи. Това е много важно условие, за да спрем развитието на заболяването”, посочи още медикът.

Николова е на мнение, че трябва да има работещ алгоритъм.

Специалистът постави и въпроса за капацитета на новия център за Covid към Инфекциозна болница. „Това е чудесно, колко обаче ще бъде капацитетът му и какво ще правят колегите там, ако бъдат залети с пациенти”, запита лекарят.

Според нея здравното министерство трябва да осигури средства, за да могат да се заплащат тестовете на пациентите. „Може да не е PCR, възможно е да се измисли друг вариант. В момента има по-нови тестове – аналогични и по-евтини, за да може да се работи с тях”, каза още тя.

Припомняме, че главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев изрази лично мнение, че при съмнения за коронавирус общопрактикуващите лекари трябва да имат възможност да изпращат пациентите си за изследване и трябва да има договореност между тях и Здравната каса в разумни лимити.

Това е финансово решение, заяви той и прогнозира, че сумата за това ще е голяма при 5 хиляди лични лекари. "Ако в ситуация на епидемия всяко от джипитата пусне по 100 изследвания седмично или месечно, НЗОК покрива 60 лева на всяко. Ако трябва да бъде санкционирано – трябва да мине през районната здравна инспекция и ако тя го одобри, това забавя процеса и ограничава общопрактикуващият лекар да постави диагноза и бързо да лекува.“

Кунчев напомни, че при медицински показания плаща Здравната каса, но когато няма такива, изследването се плаща от пациента.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кои са рисковете пред възстановяването на трудовия пазар?