Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще ограничат ли пандемията предложените по-строги мерки у нас?

Новите мерки ще намалят натиска върху здравната система, но с не повече от 15-20%, смята микробиолог

Ще ограничат ли пандемията предложените по-строги мерки у нас?

Снимка: Bloomberg

Предложените по-строги мерки няма да ограничат пандемията от COVID-19 у нас. Това заяви доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология на БАН по bTV. Според него достатъчно европейски държави вече са въвели пълен „локдаун“ и въпреки това показателите им не са променени драстично.

Той даде пример с Франция, Испания и Великобритания, където заболеваемостта е изключително висока въпреки мерките, и Швеция, където цифрите са доста по-оптимистични, но строги ограничения няма.

„Познавам много лекари на първа линия, които до един подкрепят моето мнение. Не става дума за самодейна идея или партизанщина, само и само да се обявим против мерките на правителството. Идеята, че едно такова затваряне ще спре контактите между хората е наивно“, заяви проф. Чорбанов.

Микробиологът уточни, че предложените ограничения ще намалят натиска върху здравната система, но не с повече от 15-20%.

Според него не можем да се скрием от вируса, защото това е инфекция, предавана по въздушно-капков път. Той прогнозира, че до няколко месеца голяма част от населението ще се е срещнала с COVID-19, като много дори няма да разберат. 

Още по темата

Проф. Чорбанов добави, че здравната система трябва да е по-добре организирана, за да се справи с пандемията.

Относно ваксината срещу COVID-19, проф. Чорбанов обясни, че препаратът трябва да се приложи с приоритет на рисковите групи – медици и възрастни хора. „Всеки, който се ваксинира през следващите месеци, с регистрираните по бързия начин ваксини, ще знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността“, обясни още той.

Българския лекарски съюз (БЛС) категорично подкрепя предложените от министъра на здравеопазването нови мерки за ограничаване на пандемията у нас. Това обяви председателят на д-р Иван Маджаров. „Ясно е, че само със самосъзнание няма да стане. Разум няма нито в обществото, нито във властта. Ако сега не се приемат предложенията на министъра, това означава, че приемаме медиците точно като жертвени агнета", каза медикът.

Маджаров подчерта, че в момента опасността за българските лекари и останалите заети в системата е изключително голяма. Той посочи, че над 60% от българските лекари са на възраст над 50 години, което означава, че не повече от 15 хил. са младите медици, които биха могли да издържат битката с COVID.

По темата с бавещите се обещани електронни направления председателят на БЛС каза, че вече месеци наред институциите си разменят документи.

Не можем да очакваме за десет дни да се промени смъртността заради наложените мерки, коментира по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

След като имаме честота от над 40% заразени последните седмици, това значи, че в популацията това е устойчива цифра. Ако правим повече или по-малко, то винаги около 40% от изследваните са положителни, което значи, че това е честотата сред останалата част от населението и при такава висока честота спирането на процеса на разпространение е много труден. Трябва над 99% от хората да спазват мерките, а това не се случва, каза той.

Според него причината да сме в челните редици по смъртност, е поведението ни и отношението ни към този проблем, защото нямаме единност. Ако всички са спазвали мерките, ефект е можело да има в рамките на седмица, до десет дни.

Пулмологът допълни, че при учениците е важно да се ограничат контактите между децата, а това дали ще се случи, след като се прекратят присъствените учебни занятия, не е ясно.

Пулмологът заяви, че около седмица след като се приложат ефективно дадените мерки, трябва да започне да се измерва честотата на контактите, например в спешната помощ - защото това са едни от първите индикатори, които ще се променят.

"Параметърът смъртност ще се промени най-бавно и не можем да очакваме в следващите десетина дни да се промени смъртността от тези мерки. Тя ще почне да се променя в рамките на около две седмици. Тези мерки винаги имат отложен ефект върху някои от параметрите, по които се наблюдава пандемичният процес", каза още той.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
6
 
9
преди 2 месеца
Не ми се четат рекламните страници на производители, които обявяват извадка от 0.3% от изследваните за "успех". Ако си чувал за mRNA ваксина, прилагана вече от няколко години, може просто да споделиш.
А тревогите си остават без отговор, дори да ги затрупаш с половин метър рекламни брошури.
-Напълно нова, неизползвана технология на ваксината;
-Неописуемо съкратен, непознат в историята срок за създаването и пускането;
-намеса във функции на организъма по начин, който може да доведе до непредсказуеми последици;
-изключително силни финансови и политически стимули за бързото разпространяване на продукта;
3
 
1
 
8
zelka007 до: cyclop
преди 2 месеца
да съм ти дал линк към pfizer ... ?! във всеки от линковете има кратко с няколко реда кое как са направили ... първо виж и после пиши ... не коментирам нито pfizer нито johnsn&johnson нито coronaVak нито спутник5 ... в sanofi работят над 100 000 човека , инвестират над €6млрд годишно в R&D ... в astrazeneca работят над 57 000 човека , инвестират над $12млрд годишно в R&D ... това е елитът на фармацевтичната наука в Европа , дръжте се сериозно ... :)))

пиша за УТВЪРДЕНИ от десетилетия ЕВРОПЕЙСКИ производители на ваксини с които си ваксиниран ти , аз , децата ни ... !!
0
 
3
 
7
преди 2 месеца
Кажи ми коя утвърдена mRNA ваксина е на пазара в момента? От тези, утвърдените от десетилетия?

За подигравката на ФАЙЗЕР с "94% ефективност", базирана на случаен резултат от по-малко от 200 души, дори не знам какво да кажа.
2
 
2
 
6
zelka007 до: cyclop
преди 2 месеца
astra zeneca : https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2020/azd1222hlr.html

sanofi : https://www.sanofi.com/en/about-us/our-stories/sanofi-s-response-in-the-fight-against-covid-19

европейските производители . всяка година произвеждат милиарди дози ваксини за каквото се сетиш . как мислиш , дали ще си прецакат името за да пуснат недоизработен продукт , като например спутник5 или coronaVac на китайците ... ?! работят по утвърдени от десетилетия технологии ... кое те притеснява ... ?!

аз вчера търсих специално за техни ваксини по принцип какви има докладвани проблеми в дългосрочен аспект , рових по разни медицински сайтове ... ами няма ... !! всичко е пречистено на макс !! единствено , ако имаш атопични(алергии) изразени реакции към нещо определено , трябва да се внимава и да искаш консултация със специалист ... това е !!
1
 
2
 
5
petsto до: nkavrakov1982
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Държавните служители не СИ вдигат заплатите. На тях ИМ ГИ вдигат... Т. е., стараят се ЛЕГАЛНО ДА ГИ ПОДКУПЯТ...

Още от Икономика и политика
Хоум офисът и онлайн обучението вдигнаха двойно цените на лаптопите