IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще окажат ли влияние търговските войни върху икономиката на България?

Нарастващият протекционизъм трябва да бъде използван от страната в търсене на възможности, смята зам.-министърът на икономиката

18:04 | 09.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България няма да бъде пряко засегната от разгръщането на протекционизма и налагането на бариери пред търговията. Този извод направиха участниците в кръгла маса, организирана от Института за икономически изследвания към БАН.

Нарастващият протекционизъм обаче може да бъде използван от България в рамките на търсенето на възможностите, които поставят страната ни на инвестиционната карта, коментира по време на форума зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката. 

Той припомни данните от последния доклад на Европейската комисия (ЕК) за пречките пред търговията и инвестициите. От него е видно, че през 2017 година са регистрирани 396 мерки в трети страни и бариери пред свободната търговия се въвеждат все по-засилено, а протекционизмът в държавите от Г20 се засилва.

„Потенциално засегнатите търговски потоци от всички нови пречки, регистрирани през 2017 г., съответстват на 1,2% от целия износ на ЕС в световен мащаб през същата година“, допълни Борисов.

Неговите очаквания са за ръст на инвестициите в България с 10,1% в реално изражение през 2018 година, като тенденцията за увеличение ще се задържи и през следващата година, то ще бъде в рамките на между 7% и 10%.

По време на дискусията участниците се обединиха и около нуждата българският износ да бъде базиран на инвестициите и на секторите, които създават висока добавена стойност. „Приоритетни сектори върху, които акцентира правителството, са автомобилостроенето, електрониката, електротехниката и ICT сектора“, посочи от своя страна Борисов.

Експертите препоръчаха на Министерство на икономиката да разшири функциите си по отношение на външната търговия на България.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още