Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще окажат ли влияние търговските войни върху икономиката на България?

Нарастващият протекционизъм трябва да бъде използван от страната в търсене на възможности, смята зам.-министърът на икономиката

Ще окажат ли влияние търговските войни върху икономиката на България?

Снимка: Архив Ройтерс

България няма да бъде пряко засегната от разгръщането на протекционизма и налагането на бариери пред търговията. Този извод направиха участниците в кръгла маса, организирана от Института за икономически изследвания към БАН.

Нарастващият протекционизъм обаче може да бъде използван от България в рамките на търсенето на възможностите, които поставят страната ни на инвестиционната карта, коментира по време на форума зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката. 

Той припомни данните от последния доклад на Европейската комисия (ЕК) за пречките пред търговията и инвестициите. От него е видно, че през 2017 година са регистрирани 396 мерки в трети страни и бариери пред свободната търговия се въвеждат все по-засилено, а протекционизмът в държавите от Г20 се засилва.

Още по темата

„Потенциално засегнатите търговски потоци от всички нови пречки, регистрирани през 2017 г., съответстват на 1,2% от целия износ на ЕС в световен мащаб през същата година“, допълни Борисов.

Неговите очаквания са за ръст на инвестициите в България с 10,1% в реално изражение през 2018 година, като тенденцията за увеличение ще се задържи и през следващата година, то ще бъде в рамките на между 7% и 10%.

По време на дискусията участниците се обединиха и около нуждата българският износ да бъде базиран на инвестициите и на секторите, които създават висока добавена стойност. „Приоритетни сектори върху, които акцентира правителството, са автомобилостроенето, електрониката, електротехниката и ICT сектора“, посочи от своя страна Борисов.

Експертите препоръчаха на Министерство на икономиката да разшири функциите си по отношение на външната търговия на България.

 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
8,2 млн. лв е общата стойност на 38-те предложения по проект „Красива България“