IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще отложат ли новата такса "Смет" за 2016 г.?

В момента политическата обстановка ни поставя в патова ситуация, заяви Гинка Чавдарова от сдружението на общините

14:59 | 16.06.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще отложат ли новата такса "Смет" за 2016 г.?

Да бъде отложено въвеждането на новата такса „Смет“ за 2016 г. настояват представители на местната власт.

Въпросът ще бъде обсъден в  петък от Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на Сдружението Гинка Чавдарова.

Припомняме, че от 1 януари 2015 г. масово използваният сега метод - определяне на таксата на база на данъчната оценка на имота, няма да е възможно. В методика, разработена от финансовото министерство, се предлагат три варианта за таксата, различни от данъчната оценка. Тази методика все още е на етап чернова. Предварителните очаквания са таксата за бита да се повиши и да намалее за бизнеса.

„Да, има нови правила, въпросът е, че няма кой да ги приеме“, коментира Гинка Чавдарова по повод нестабилната политическа обстановка.

Тя посочи, че в момента общините са в патова ситуация - отменени са старите правила, а новите не са изработени. Те трябва да бъдат приети от парламента с изменения в Закона за местните данъци и такси.

„Има технологичен срок – време, през което общините да изберат коя основа да ползват, за кои населени места и чак тогава, най-късно до края на годината, да определят такса смет. Нашето притеснение е да не останем в патова ситуация“, допълни Чавдарова.

Според заместник-кмета по финансовите въпроси на Столична община Дончо Барбалов най-разумно и отговорно е да се отложи приемането на новата методика, но да се продължи работата по нея. Сега не са направени анализи за ефекта, каза той пред БНР.

Барбалов очаква значително увеличение на таксата. За семейство от двама души тя може да скочи с около 50 на сто, а за четиричленно – от  три до четири пъти, в зависимост от зоната на жилището.

Зам.-кметът предлага да се направи пилотно измерване на новата методика, която, според него, е недомислена и недобре проверена. Трябва действително замърсителят да плаща повече, но това изисква работа и анализи, които до момента не са извършени, аргументира се той и предлага да има и социална програма, която да подпомогне по-бедните.

Депутати от ГЕРБ са внесли в НС предложение за промени в  Закона за местните данъци и такси с искането новата методика да се прилага от 2016 г.

Всички юристи се солидаризират около мнението, че сегашният ред за определяне на таксата е противоконституционен, каза пред БНР заместник-председателят на БСК Димитър Бранков.

Той припомни, че Конституцията не допуска общините да определят основата на такса "битови отпадъци". На всички държавни и местни такси основите се определят чрез закон.

Според БСК от таксата трябва да отпадне компонентата "поддръжка на местата за обществено ползване", а на потребителите със съответна инфраструктура да се даде възможност да сключват договори със съответните оператори и да бъдат освобождавани от таксата.

Очаква се финансовото министерство да публикува новата методика за обществено обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
На практика в момента не се плаща такса смет , а незаконен данък върху имота . И това се явява втори данък върху същият имот . Имотата си има данък и не е редно някой , който живее сам да плаща повече пари , от десет *** живеещи в подобен имот , които мърсят поне десет пъти повече . Но тъй , като от *** и други бродяги данъци не се събират , се облагат незаконно хората които плащат . Общините биха си правили оглушка по този начин до безкрай , как да обложиш с данък смет 500 000 които живеят по квартири по София или пък *** , много по лесно им е да треснат един незаконен данък върху имота , пък който иска да плаща .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Абе а го такоа, аз мисля, че такса смет трябва да се плаща от производителите на стоки и вносителите, а не от хората. В края на краищата, 90% от сметта която изхвърлям е амбалаж. Пластмасови пликчета, торбички, хартийки, кофички, бутилки.. Отпадъка, който аз самия генерирам, го изхвърлям в тоалетната. Та... произвел си Х опаковки, на всяка опаковка - една таксичка. Събрал си и си рециклирал У опаковки, за тях няма таксичка. На края на годината .. (Х-У)* таксичка .. И ТЕ ТАКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Repoman
преди 9 години
Не е редно такса смет да се основава само и единствено на генерираните отпадъци. Тя трябва да зависи в някаква степен и от стойността на имота, защото все пак се осигурява възможността за обслужване, а дали се ползва и колко е друг въпрос. Разбира се, не трябва да е както е сега, фирмите да плащат такси смет за хиляди лева с които да се покриват разходите за извозването на *** на всички жители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още