IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще пострада ли жп транспортът от ниските тол такси?

Има недомислие при уточняване на обхвата на тол системата за тежкотоварните автомобили и за електронните винетки за леките автомобили, посочи инж. Ясен Ишев

10:35 | 20.02.20 г.
Ще пострада ли жп транспортът от ниските тол такси?

"Обхватът на тол системата е спорен момент. Размерът на тол таксите ще бъде между 0,03 – 0,20 лв. на километър в зависимост от емисионния клас на превозното средство и класа на пътя. Става въпрос за автомобилите с най-нисък клас, които са най-старите, шумните и замърсяващите – тарифата се определя от класа вредни емисии и от шума и от натоварването от автомобилите", посочи той.

Инженер Ишев взе отношение и по темата за "недомислието, възникнало в процеса на уточняване на обхвата на тол системата за тежкотоварните автомобили и за електронните винетки за леките автомобили".

"Ние считаме, че в границите на урбанизираните територии не трябва да се плаща тол такса, нито електронна винетка. Извън тях трябва да има символично заплащане", каза експертът. "Проблемът засяга и градове извън София, където производствените предприятия понякога са извън урбанизираните територии", допълни той.

Ишев коментира новината, че днес се провежда втората част на "АВТОМОБИЛЕН ФОРУМ-2020" на тема подготовка на транспортните фирми за въвеждане в експлоатация на тол системата.

"Очаквам да има най-големи проблеми в бордовите устройства, начините на заплащане, в таксуването на преминаването през участъците. Всички големи фирми и тежкотоварните им автомобили имат GPS системи. Тези тракери могат лесно да бъдат пригодени след сключване на договор с националния доставчик и така могат да се ползват републиканските пътища с тол такси", отбеляза председателят на управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още