IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще променят ли средата законите за хора с увреждания?

Капка Панайотова от „Център за независим живот“ и Евгени Митев от фондация "Синергия" коментират как хората с увреждания ще станат част от икономическия живот

15:34 | 10.12.18 г.
Ще променят ли средата законите за хора с увреждания?

Парламентът вече прие три от законите, които засягат хората с увреждания в България – законите за хората с увреждания, за личната помощ и за социалното предприемачество. Те няма да помогнат за подобряване на живота на хората с увреждания, тъй като не влияят върху средата, а средата е тази, което ограничава възможностите на хората с увреждания.

Това коментира Капка Панайотова, изпълнителен директор на сдружение „Център за независим живот“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Нито Законът за хората с увреждания дава подкрепа за заетост, нито гарантира достъпност на физическата среда, такава, каквато е в момента, нито Законът за личната помощ има някаква подсказка, с която да подкрепя хората с увреждания към активност от тяхна страна. Да не говорим за другите му слабости, много точно беше определен този закон още като беше в проект като прословутото "3 в 1". От една страна е помощ за семействата – където хората с увреждания имат семейства, добре, но като нямат какво следва“, риторично попита Панайотова и коментира, че според нея това си е чиста социална помощ за семействата.

Тя е на мнение, че „третият компонент просто съхранява статуквото такова, каквото е“, обясни и заяви, че нито един от трите закона няма да помогне хората с увреждания да станат по-активни и да влязат на пазара на труда.

Според нея два от приетите закони – за личната помощ и на майките не са закони на групите хора, за които се отнасят.

„На първо място да се премахне ТЕЛК, който е универсален документ и ключ към всички системи, смята Панайотова. – Да се премахне статута на решението, което тръгва от ТЕЛК като универсален ключ и да се премине към много бърза оценка на индивидуалните потребности. И колкото да се твърди, че в закона е въведена оценка на индивидуалната потребност, всичко, което се прави, реферира към ТЕЛК – помощи, заетост, мерки за хората с увреждания."

Евгени Митев, председател на управителния съвет на фондация "Синергия", посочи, че е рано да се каже какво ще е действието на законите, които още не са публикувани, но смята, че дебатите по приемането им са белязали „сложната 2018 година“

Той обаче прогнозира, че промяната е на път да се осъществи.

"Аз съм оптимист за наемането на хора с увреждания от работодателите, регламентирано в един от законите, въпреки, че трябва да се погледне повече и към талантите, не само към уврежданията. Де факто доста хора, които имат определена 100% неработоспособност от ТЕЛК, са работоспособни и биха могли да бъдат част от икономическия живот", категоричен е Митев.

Той настоява да се изпълнят мерките, които бизнесът трябва да изпълни като наема хора с увреждания, а когато не го направи да заплаща такса от 30% от минималната работна заплата.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още