IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще проверяват обществените поръчки на Центъра за градска мобилност

Най-малко на 6 месеца ръководството на общинското дружество трябва да се отчита публично пред транспортната комисия на общинския съвет

12:52 | 14.04.16 г.
Ще проверяват обществените поръчки на Центъра за градска мобилност

"Назначила съм проверка на обществените поръчки в Центъра за градска мобилност от 2015 г. досега, за да сме сигурни, че няма опити за злоупотреби. Има още какво да се желае по отношение на прозрачността в работата на центъра". Това съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова в Столичния общински съвет, който днес разглежда предложението за увеличаването на цената на билета за градски транспорт.

Кметът отчете, че през последните години отчетите на Центъра за градска мобилност, както и информация за обществените поръчки, се публикуват на техния сайт. Усилията в тази посока обаче трябва да продължат, посочи Фандъкова.

Най-малко на 6 месеца ръководството на общинското дружество трябва да се отчита публично пред транспортната комисия на общинския съвет, особено за резултатите от контролната дейност.

"Проверката на обществените поръчки трябва да бъде готова в следващите седмици и ако има някакви съмнения от страна на одиторите, ще предоставя резултатите на компетентните органи, както винаги съм правила", посочи Фандъкова.

Относно предложението за промяна на цената на единичния билет кметът каза, че това е само част от цял комплекс предложения на Центъра за градска мобилност, като например въвеждането на новите видове карти за пътувания. Става въпрос за цялостна политика и модернизация на транспорта с ускорени темпове, отбеляза кметът.

Тя припомни, че през последните две години е направена най-голямата подмяна на транспортни средства със закупуването на нови тролеи, трамваи и автобуси, продължава и строителството на метрото.

По думите на столичния кмет особено важно е, че цената на картите за пътуване не се повишава. С преференциалните карти за пенсионери, ученици и студенти цената на едно пътуване излиза 20 ст., а с редовните карти - до 50 ст., отбеляза кметът.

"Решението за повишаването на цената е трудно, давам си сметка. Лесна е обаче задачата на опозицията, защото това е най-добрият начин да покажеш, че си против всякакво увеличение на цената", коментира Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още