IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще реши ли данък "вредни храни" здравословните проблеми на българите?

Нездравословните храни ни разболяват, твърдят експерти

11:06 | 16.10.15 г. 41
Ще реши ли данък "вредни храни" здравословните проблеми на българите?

Дали предложеният от здравното министерство данък „вредни храни“ ще реши здравословните проблеми на българите? Продължават споровете на икономисти, здравни работници и диетолози по темата.

„Данъчното регулиране през цените е възможно най-вредното. Това е най-глупавата идея от 25 години насам“, заяви пред БНТ икономистът Красен Станчев. „Първо, няма такъв проблем. Второ, той въвежда поне три нови разрешителни режима“, допълни той.

Доц. Михаил Околийски, управляващ офиса на Световната здравна организация (СЗО) в България, смята, че това е единствената мярка, която ще намали приема на нездравословни храни, които ни разболяват. „Българското общество е много болно“, заяви той и посочи основните здравословни проблеми на българина: сърдечно-съдови и ракови заболявания, както и диабет.

Запитан от Красен Станчев дали може да докаже, че данъкът ще намали тези заболявания, Михаил Околийски посочи, че според последни доклад на СЗО като основна причина за възникването на рак при жените в САЩ вече се изтъква  затлъстяването, причинено от нерегулирания прием на храни и нездравословни продукти.

Правителството се опитва да вземе комплексни мерки, коментира проф. Стефка Петрова, специалист по хранене и диететика. Тя призна, че има резерви предвид прилагането на такива мерки в други страни, но са отчетени и положителни резултати.

„Ограничението на рекламата на храни за деца по медиите и данъците върху храните, които не са полезни и доказано допринасят за свръхтеглото и затлъстяването, са най-ефективни“, каза тя. „Нашите деца не са здрави, а жените не са слаби“, допълни тя.

Ако данъкът бъде въведен, е възможно производителите да се замислят и да направят продуктите си по-здравословни, каза Михаил Околийски.

Красен Станчев остана скептичен, че ще има полза, ако се обложи например 1% от потреблението на сол или 4% от потреблението на захар. „Калориите, които вземаме с една чаша вино, са много повече от тези, които приемаме с газираните напитки“, каза той.

„Това, което говорите, не е вярно. Прочетете по-внимателно данните за състава на храните“, му отговори проф. Стефка Петрова.

„Единственият път към здравословния живот е всеки един от нас да се информира и да имаме активно отношение към храната. Данъкът би могъл да ни накара да се замислим, но пушенето не е спряло заради по-високите цени на цигарите“, каза пред БНТ Десислава Димитрова, координатор на движението за здравословното хранене Slow Food България. Който иска да яде чипс, би платил за него с 10 ст. по-скъпо, допълни тя.

Според нея е по-важно българските потребители да се интересуват откъде идва храната им, кой е техният производител, както и да създадат връзки с него. Така ще имаме гаранция за това, което слагаме на масата, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Скоро Москов ще сложи данък и на диводореден монооксид, който също се използва широко в хранителната промишленост, но никъде не го пише по етикетите ... пазете се от тази отрова ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
аз обаче си направих труда да проверя и една чаша кола наистина има по малко калории от една чаша вино .. почти двойна е разликата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Няма да го реши, най много да го задълбочи. А Москов уж доктор, а незнае ли безкрайните възможности на науката Химия ... ще се появи дизайнерска пудра захар :):) ... както стана с един друг прахообразен продукт :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
физическото наистина е глупост... и през комунизма си беше глупост, по цял ден даскала пиеше кафе и пушеше, даваше ни по една топка и да се оправяме .... спортувахме след училище в двора... и така докато не почнах работа, там свърши и здравословния начин на живот. Училището е през зимата и не е добра идея да се потят децата... а баня в училище няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 8 години
А и да довърша - единственият заместител на хидогенираните мазнини е свинската мас и кравето масло . Ти почвай да смяташ кое е вредно , кое полезно , ко е достъпно , кое не . Колко народ ще измре ако поскъпнат храните и т.н. Щот е мноооо лесно да се разсъждава от позицията на "златния" милиард но би трябвало да знаеш че той е по малко от 20 % от населението на тази планета !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 8 години
Пожелавам ти да си хапнеш баничка с такова масло , истински ти го желая :) А де светна такива като тебе - в хидрогенирираните масла няма нищо вредно . Те са се появили за да предложат евтина алтернатива *** животинските твърди мазнини и поточи начин храните да станат по достъпни . Та кат предлагаш хидрогенерирани мазнини да бъде заменено с кокосови трябва да си наясно , че НЕ СТАВА по простата причина че това масло е течно и не става за хранителената промишленост . И ти кат всички "експерти" у Бг - малко знаят *** мноооо разбита !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
И да, не се ли замисляш защо те питах колко деца си отгледал? Защото ми беше ясно, че не си отгледал ни едно, вижда се от далече ВЕРВАЙ МИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Има и то голямо, щото те се трупат. Накрая изземват пари колкото да купиш ако не едно колело, то поне гири на детето си за Коледа. А парите отиват в мафията, в ония собственици на болници дето отчитат по 2 милиона хоспитализации съвкупно, от където част от парите отиват за купуване на избори, които да бъдат спечелени пак от разни шмекери, които намират друг данък или акциз да вдигнат. ПП само до преди години, кравето масло минаваше за вреден продукт. Сега и тука плачимктабсе обърна. Сами по себе си вредни храни няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Абе ти или си много нагъл или си много ***. Аз съм отгледал ЛИЧНО две деца. Ти ли ще ми обясняваш на мен как се гледат деца? Ти знаеш ли какво е? Знаеш ли как се забранява или как се позволява на дете? Знаеш ли как се възпитава как му се изгражда начин на мислене, ценностна система? Мислиш ли че с шамарите и забраните става нещо? Казах ти, ако ставаше с гледане, кучето щеше да е най-добрия касапин.Да, не се иска висше образование, то за това деацата на много висшисти са пълни глезльовци, тежащи по 200 кила с иФоня и т.н. Казах ти, НЯМАШ ПРЕДСТАВА ама даваш акъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 0
sdar
преди 8 години
Друго казвах, значи държавата иска да бичи данък за вредните храни, а от друга страна тя самата дава на децата ни едни от най-вредните храни в училищата. Как ще даваш на децата кифли сс ЗАХАР? Друго нещо което са давали е кифла с деликатесен продукт, разбирай имитация на сирене. Къде е логиката на данъка, ако от другата страна държавата тъпче децата ни с вредни храни?Е това ако не е шизофренизъм здраве му кажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още