IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се искат двойно повече средства за култура през 2014 г.

Бюджетът за археология ще бъде увеличен, ангажира се министърът на културата Петър Стоянович

13:04 | 13.09.13 г.
Ще се искат двойно повече средства за култура през 2014 г.

Министерството на културата е заложило почти двойно увеличение на бюджета за култура за 2014 г. Това съобщи ресорният министърът на културата Петър Стоянович, предаде Агенция „Фокус”.

„Заложили сме почти двойно повече, от тазгодишните 123 млн. лв. Аз винаги казвам двойно и почти двойно е", посочи министърът, като допълни, че ще очаква подкрепа и от страна на неправителствените организации.

Стоянович заяви, че е наследил бюджет, предвиден за археология в размер на 500 хил. лв. "Това е обидно за всичко онова, голямото, което лежи в българските земи", допълни той, като изрази категоричност да направи всичко възможно бюджетът, предвиден за археологически разкопки и проучвания, да се увеличи.

"Не знам, при финансовата стагнация в страната - с колко. Във всички случай съм силно амбициран. Не искам да вадя само археологията, там са и киното, читалища, книги”, каза още той.

По неогови думи е много по-важно как да изнесем българския културен продукт на големия доста сложен европейски пазар, а и на световния. "Не е достатъчно ние да знаем, че имаме талантливи българи. Крайно време е да излезем от географския си регион и да влезем в културния континентален формат", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още