Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще се окаже ли Brexit филтър и за модната индустрия

Лондон винаги ще бъде част от нас като марка, твърди дизайнерът Невена Николова

Ще се окаже ли Brexit филтър и за модната индустрия

Яке от ателието на Жоро Пентаграм. Снимка: фейсбук

Brexit и всички останали сътресения ще се окажат филтър и за света на модата. Нашите клиенти ни намират навсякъде по света. Движението на стоки ще бъде по-трудно, ако се състои Brexit без сделка. Но в модния бизнес има по-важни теми като това, че има свръхпроизводство, пренасищане на пазара и трафик на хора във веригите за доставка, прогнозира дизайнерът Невена Николова в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Трафикът на хора във веригите за доставка е сериозна тема, която трябва да се разглежда също толкова значимо. Социалните теми в контекста на Brexit са от съществена важност", смята дизайнерът.

Според нея кралските знаменитости изпълняват повече функции от всички останали, както и “Десислава Радева в качеството си на първа дама”. “Преди всичко обаче се делим на хора и усещания", коментира Николова.

Тя посочи, че особеностите на мястото и срещата също са фактор, с който се съобразява при избора как да облече съответната дама.

Лондон винаги ще бъде част от нас като марка”, твърди Невена Николова, описвайки английската култура като космополитна.

Николова спомена и егоизма в модата, определяйки го като еснафско поведение, и изтъкна ролята на колаборациите в областта в днешно време.

“Ако Великобритания напусне ЕС без подписано споразумение, модната индустрия в страната ще загуби 900 млн. паунда. Дали това ще бъде пречка за производителите, които разчитат на износ към страната коментира и дизайнерът Жоро Пентаграм.

По думите му трябва да разделим модата на две части, като според него модата като изкуство не може да бъде засегната, но Brexit по-скоро ще окаже влияние върху хората, които се занимават с индустрия – дали ще има по-големи данъци или вносът ще се затрудни.

Жоро Пентаграм твърди, че изборът на Великобритания да стане самостоятелна държава извън ЕС не би попречил на работата му с нея, особено когато марката и изделията се харесват.

"Квотите за мигранти, налагането на мита и т.н. промениха до голяма степен политиката на самите държави, те загубиха цвета си. ЕС като идея е прекрасен, уродливи са методите на управление, които се опитват да променят първоначалната идея за него, е мнението на дизайнера, който е убеден, че Великобритания разполага с огромен потенциал и няма как да загуби битката с пазарите, но ЕС ще загуби силен играч в нейно лице.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 2017   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 септември