Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще се прави и частична оценка на въздействието на поправките в законите

Кабинетът одобри правила за оценка на въздействието на нормативните актове

Ще се прави и частична оценка на въздействието на поправките в законите

Снимка: Pixabay

Правителството одобри Наредба за обхвата и методологията за извършване на оценка на въздействието. Приемането на документа е предвидено в Закона за нормативните актове (ЗНА), съобщават от пресслужбата на кабинета.

Липсата на оценка на въздействието на даден нормативен акт досега е сред най-честите забележки на бизнеса и на синдикатите при разглеждането на законовите промени.

Промените детайлизират предвидената в закона уредба на оценката на въздействието като инструмент за подобряване на качеството на нормативните актове от компетентността на Министерския съвет.

Наредбата определя обхвата и методологията за извършване както на двата вида предварителна оценка – частична и цялостна, така и на последващата оценка на въздействието.

Предвидено е обществените консултации да се провеждат на Портала за обществени консултации и съгласно спецификата на актовете да се избират и други подходящи форми за консултации. За тяхното провеждане се регламентира консултационен документ, както и неговото минимално съдържание.

Регламентират се условията и редът за планиране и извършване на оценка на въздействието.

Ще се регламентират законодателната и оперативната програма на Министерския съвет, техните образци и начинът, по който се организира тяхното изготвяне. Предвиден е също и механизмът, по който ще се включват проекти на нормативни актове в тях – след изготвяне на частична оценка на въздействието.

Промените предвиждат също и ред, по който ще се извършва съгласуването на извършените предварителни оценки на въздействието от администрацията на Министерския съвет.

Съгласуването на частичните оценки ще се извършва преди включването на нормативните актове в законодателната или оперативната програма, като администрацията на Министерския съвет ще проверява тяхното качество и най-вече изразената в тях преценка за необходимостта от извършване на цялостна оценка на въздействието. При съгласуването администрацията на Министерския съвет ще изразява становище, при което ще съгласува без препоръки частичната оценка на въздействието или ще съгласува частичната оценка на въздействието, като отправя препоръки за допълване, подобряване на нейното качество и/или препоръка за извършването на цялостна оценка на въздействието.

При цялостните оценки на въздействието отново ще се следи за тяхното качество и дълбочина, като администрацията на Министерския съвет ще може да откаже да съгласува цялостната оценка на въздействието два пъти.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не знам защо се морят да имитират дейност, след като не са показали дори и най-елементарно желание да спазват този закон, и това не е само за сегашното правителство, а всичките на прехода.

Още от Икономика и политика
Емил Кошлуков заема поста програмен директор на БНТ1