Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще се предпазят ли медиите от дезинформация

Журналистите трябва да са по-отговорни за саморегулацията си, съветва д-р Симона Велева, юрист и доктор по конституционно право

гледано: 1225   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

В динамичната среда, в която живеем днес хората трябва да подхождат към информацията, която получават, критично и да я проверяват. Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Симона Велева, юрист и доктор по конституционно право.

Още по темата

"Медиите трябва да са изключително отговорни, защото самите журналисти често могат да бъдат жертви на дезинформация. В днешно време в морето от информация има много идеи, които могат да ни подведат", коментира експертът.

По думите ѝ аудиторията трябва да се доверява на медиите, които са достоверни.

Велева говори за значението на солидарността в журналистическата гилдия и въпросът за прилагането на еднакви етични стандарти от всички медии.

"Медиите трябва да са по-отговорни по отношение на своята саморегулация и приемането на етични стандарти, по които да работят. Много е важно темата за свободата на словото да не се симплифицира, защото проблемите са многопластови и разнопосочни", посочи тя .

Велева смята, че законодателните недостатъци са свързани с реда за достъп до обществена информация.

"Няма бързо производство за достъп до обществена информация. Няма закон за печата. Онлайн и печатните медии са под съвсем различен режим спрямо радиото и телевизията", напомни тя и отбеляза, че въпросът при големи платформи като Facebook е дали трябва да се регулират обществените отношения.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Политическите реакции след предложението на Борисов за ВНС и нова Конституция