Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще се промени ли финансирането на частните болници у нас

Пазарът изкриви ситуацията, трябва секторът да бъде регулиран от държавата, смята бившият здравен министър Мими Виткова

гледано: 2472   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Трябва ли да се противопоставят частни и държавни болници, как да се ползва общественият ресурс на Здравната каса за болнична помощ, какви да бъдат регулациите от държавата. По тези въпроси коментираха Методи Янков от Сдружението на частните болници и бившият министър на здравеопазването Мими Виткова по Bulgaria ON AIR.

Поводът за дискусията беше лансираната вчера теза от управителя на Здравната каса Дечо Дечев, с което той си навлече гнева на частните болници, че те не трябва да се финансират с обществен ресурс, защото са създадени да печелят, а не да решават медицински проблеми, а държавните клиники да получават пари само от държавата, но не и от пациентите.

Това предизвика възмущение сред частните заведения, чието национално сдружение излезе в сряда с декларация, с която попита дали д-р Дечев изразява мнението на министър-председателя, на министъра на здравеопазването и на депутатите от управляващите партии, които го избраха на поста.

Според Методи Янков от Сдружението на частните болници е на мнение, че частните болници са тези, които правят така, че да може здравеопазването да приеме всички пациенти, искащи да се лекуват.

"Въпросът е не кой харчи парите на НЗОК, а как ги харчи. Частните болници се строят на места, където има хора. В София на ден се регистрират 80 души допълнително. Частните болници покриват тези хора. Коя нова държавна болница е построена в столицата, за да покрие всички тези граждани", попита Янков в "България сутрин".

Той допълни, че 90 на сто от частните заведения биват притежавани от лекари. Според Янков важното е да няма противопоставяне частна-държавна болница, а да се гледа как се харчат парите на Здравната каса за болнична помощ.

Бившият министър на здравеопазването Мими Виткова е категорична, че в момента българското здравеопазване се намира в катастрофална ситуация.

"Само в по-големите градове болниците са добре, в по-малките населени места няма къде да направиш профилактичен преглед. Не трябва да се противопоставят частните и държавни болници. Реално все още българинът плаща доста за своето лечение", смята Виткова.

Виткова посочи, че здравната политика в момента е насочена към развиване на здравеопазването само в големите градове, тъй като в малките на практика няма здравеопазване. Има градове, в които няма как да се направи и профилактичен преглед, посочи тя. Виткова е на мнение, че държавата дава малко пари за здравеопазване и затова трябва да се разпределят правилно.

"Този, които иска да ползва обществен ресурс, трябва да работи без печалба. Онзи, които взима обществен ресурс, не трябва да взима пари от пациента, защото това изкривява ситуацията", каза бившият министър на здравеопазването пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че ролята на държавата е да определи къде ще има болнични заведения, а не да се противопоставят частните и държавните.

Държавата трябва да създаде регулации, така че да не съществуват диспропорциите в болничната помощ, каквито са сега. Да си затваряме очите и да оставим пазара да реши, видяхме че не може да се случи, пазарът изкриви ситуацията и трябва секторът да бъде регулиран от държавата, завърши Виткова.

Вижте още във видеото.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Цената не я поема "Държавната болница" а всеки един данъкоплатец. Който иска да плаща в общия бюджет и да ползва държавно, който иска да спира осигуровки и данъци и да си плаща на частно като се наложи.

Да видим като не точат пари от всички, дали ще е толкова лесно в "държавната болница".

Не знам защо всеки гледа на "обществените" средства като някакви извън контекст падащи от звездите пари...
0
 
1
 
5
penman до: справедлив1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
В частна болница тежко болен не се приема, защото ще има непредвидимо високи разходи по лечението му, а единствената цел на тези болници е колкото се може по-висока печалба. Миналата година брат ми постъпи в такова лечебно заведение, но се влоши, трябваше да се включат последна генерация антибиотици, шефа на отделението (когото познавах) ми каза, че не могат да си позволят такива (ако искам да си ги купя сам) и аз си го взех и отидохме в държавна университетска болница, като заплатих всеки медикамент и изследване, които му бяха направили в частната (за 2 дни престой около 600 лв). В държавната само антибиотиците бяха в пъти по-скъпи от цената на клиничната пътека, но отрицателната разлика (няколко хиляди лева) я пое държавната болница и най-важното - брат ми бе излекуван.
0
 
1
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Най-разумното изказване на човек заемащ висш пост в здравеопазването, което съм чул досега, беше на шефа на НЗОК Дечо Дечев. За съжаление нищо няма да може да направи, защото шайката на частните болници и фармацевтичната индустрия скоро "ще му вземе главата". Става въпрос за ограбване на стотици милиони от оскъдния обществен ресурс и никакъв проблем не е да се дадат десетина милиона на политици, "пациентски организации", медии и т.н., за да го принудят да подаде оставка.
0
 
0
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
частните болници лекуват както държавните но с тази разлика че в частната плащаш между 50 и 100 лв за ден престой като бонус може да ти поискат за модерни изследвания още десетки левове за неща които не се плащат от касата а лекарите са много често едни и същи
1
 
0
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Аз пък бих оставил всичко да решава пазара. Частни здравни осигуровки на с индивидуална стойност за всеки според това колко здравен ресурс използва, частни болници където решат да ги построят и т.н. А хората да се нагаждат според ситуацията нали затова свалиха комунизма за да има демокрация и капитализъм

Още от Икономика и политика
Десислава Танева: Общият добив на пшеница ще бъде около 5,4 мнл. тона