Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще се промени ли радикално транспортът в бъдеще?

Двигателят с вътрешно горене няма да изчезне и дори има потенциал за развитие смятат експерти

Ще се промени ли радикално транспортът в бъдеще?

Снимка: Архив Ройтерс

Бъдещето на мобилността включва повече чисти горива и различни модели на придвижване. С увеличаването на броя на жителите в градовете е важно да се намали трафикът от личните автомобили. Това сподели Елица Панайотова, координатор на проект „Зелена София“ към Столична община, в рамките на форума „Бъдещето на мобилността“, част от който беше излъчена в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Нашата цел и общо взето целта на повечето големи градове е да се намали употребата на индивидуалните превозни средства и все повече да се дава превес на масовия градски транспорт, споделените превозни средства – микромобилността“.

Благой Бурдин от Института по електрохимия и енергийни системи към БАН смята, че на първо място трябва да се подкрепи железопътният транспорт, защото в България той е масово електрифициран.

„На практика можем да използваме възобновяема енергия най-лесно през него. От друга страна градският транспорт да стане по-масов и по-електрифициран“, посочи той.

Стефан Димитров, основател и изпълнителен директор на airbg.info, защити тезата, че градът е място за споделено живеене и придвижването в него трябва да се случва по нов начин.

„Не е ли най-нормално да сложим пешеходеца в центъра на всичко? Да направим неговото придвижване удобно, то е и по-здравословно“.

Боян Рашев, управляващ директор на denkstatt, прогнозира, че двигателят с вътрешно горене няма да изчезне. Дори напротив – има потенциал за развитие.

Според него радикалните промени ще са малко и светът ще изглежда почти по същия начин, само че с по-различен микс от превозни средства. Той смята, че в транспорта ще се използва много повече електричество и газ.

Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България, изброи някои от целите на компанията, най-важната от които – да намали осзезамо въглеродния отпечатък от своята дейност. Тя посочи, че на всеки 3 години компанията си поставя амбициозната цел да намали с 2-3% своя въглероден отпечатък, така че през 2035 той да намали с 25%, а до 2050 – с 50%.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Ето това са мъдри мисли и мнения, подкрепям всяко едно.

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 29 октомври