IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се разберат ли истинските мотиви за оставката на Данаил Кирилов?

На ГЕРБ им куца коалиционната политика, коментират депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов

12:32 | 27.08.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Ще се разберат ли истинските мотиви за оставката на Данаил Кирилов?

„Ако следваме логиката на последните изяви на кабинета и премиера Борисов, можем да кажем, че причината за тази оставка е рестарт на системата. Единственият страх на ГЕРБ и премиера е от общественото недоволство, породено от непрофесионални действия", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR политологът Георги Киряков.

Според него фокусът на внимание е бил отклонен с предложенията за нова Конституция и свикване на Велико народно събрание, като в момента управляващите връщат вниманието обратно към напрежението от протестите и искането на оставката на кабинета.

„Не виждам нищо изненадващо в тази оставка. Изненадващо е, че тя не дойде заедно с оставките на останалите министри по-рано през годината. Данаил Кирилов натрупа много голямо напрежение, свързано не с работата му, а с медийните му изяви и постове във Facebook и атаките, които генерира от различни политически групи", посочи Михаил Кръстев от Института за дясна политика.

По думи на Киряков всяка промяна в състава на правителството е под натиск на улицата, a не вследствие на консултация между коалиционните партньори.

От началото на мандата на кабинета „Борисов 3" не сме чули мотиви по нито една оставка. Има причини, но не са свързани с професионализма на съответния кандидат", каза още той.

Кръстев обясни, че министрите са политически лица и трябва да носят политическа отговорност, независимо как се справят в конкретното ведомство, като посочи, че дори един гаф е достатъчен да доведе до тяхната оставка.

Социологът е на мнение, че има пик на протестната вълна има - и „двете страни на барикадата се движат по ръба“. Той посочи, че нито управляващите са в добра позиция заради оставките, нито протестиращите с техните радикални действия.

„На ГЕРБ малко им куца коалиционната политика“, заяви пред bTV Юлиан Ангелов от ВМРО. По повод оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов той заяви, че ВМРО няма претенции към кадровата политика на ГЕРБ, но държи подобни неща да бъдат съгласувани.

Ангелов обясни, че не знае защо Кирилов е подал оставка.

Що се отнася до проекта на Конституция той изрази мнение, че не трябва да се бърза, а да се направи по-широко обсъждане. „Държим нещата, които сме предложили, да бъдат приети в новия вариант на Конституцията“, подчерта депутатът.

От ВМРО се надяват да има още срещи и преговори по текстовете. Единственото договорено досега е, че ще се запази преамбюлът към основния закон, който беше пропуснат в проекта на ГЕРБ.

Дълбоките причини да поискаме оставката на министър Данаил Кирилов бяха законодателната дейност на това Народно събрание, която многократно се оповестяваше, че е инспирирана лично от него като един от най-доверените юристи на премиера". Това напомни пред БНР адвокат Иван Демерджиев - председател на Пловдивската адвокатска колегия, която поиска преди месец оставката на правосъдния министър.

Едно срамно петно ще остави Данаил Кирилов в правосъдното министерство, нищо повече", обобщи юристът и добави, че ако той е автор на проекта за нова Конституция, основателно си подава оставката.

Демерджиев е категоричен, че трябва да бъдат огласени истинските мотиви за оставката на правосъдния министър. „Искаме да знаем какви са причините за тези процеси, за да можем да ги оценим", настоява юристът.

Адвокатът изрази притеснение, че може да бъде посочен заместник на министър Кирилов.

„Както по отношение на фигурата на главния прокурор, така и по отношение на министъра на правосъдието трябва да се подберат професионалисти с утвърден авторитет в средите на правната система. Когато се предлагат други личности, те естествено не могат да изпълняват тези функции по успешен и убедителен за обществото начин", подчерта той.

Според председателя на Пловдивската адвокатска колегия Конституцията принадлежи на българския народ като суверен на властта и право на българския народ е да поиска промени в Конституцията и трябва да се води задълбочен дебат - обществен и професионален.

„Кое налага да се променя старата Конституция с едни гротескни промени в нея, като прехвърлянето на правата на гражданите от глава 2 в глава - последна, което говори достатъчно", риторично запита юристът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Господин...., как бяхте...Юлиян Ангелов, КАКВО не му куца на ГЕРБ - освен некадърност, арогантност, алчност, непрофесионализъм до профанизъм..... И какво му липсва на ВМРО - същото плюс сервилност към Борисов Началника. При вашия търбух за шеф, Тескере паша, агент Иван и т.н. с провинения и дори престъпления, Вие ако сте почтен човек, трябва да си подадете оставката и напуснете тази шайка. Далавери Балевски не си заслужава дори да се спомене този отвратителен вреден човек, който освен да ругае и обижда, може само да влачи бабички по границата. Да хваща релсата и отива там, където беше обещал, че ще ходи - в Бургас на моста.Вие омерзихте хората към думата патриоти.Хайде проявете Вие поне малко достойнство.ОСТАВКА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Invcom
преди 3 години
И шефът на ЦИК подаде оставка току що (мотивите били лични). Без паника моля, кораба потъва вода има за всички
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още