IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще спаднат ли продажбите на фермерски и занаятчийски храни

Коронавирусът засяга производители на индустриални храни, посочи Гергана Кабаиванова, управител на фондация LocalFood.bg

14:54 | 11.03.20 г. 1
Ще спаднат ли продажбите на фермерски и занаятчийски храни

Тя е на мнение, че намаляването на данъците за хотелиерите и ресторантьорите би била добра и обоснована политика в този случай.

"Засега няма отменени фермерски пазари. Ще преустановим дегустациите", посочи Кабаиванова сред мерките, които предприема браншът.

Тя е категорична, че доставките не са затруднени за момента.

В сектора с фермерски и занаятчийски храни не очаквам големи сривове, защото там става въпрос за продажби на храни, които се познават и към тях има доверие", обясни Гергана Кабаиванова.

Управителката на фондация LocalFood.bg обясни, че акцент в отложената кръгла маса с бранша производство на фермерски храни е щяла да бъде „Зелената сделка”.

“Става дума за намалена употреба на пестициди, химически торове и антибиотици, както и как да се подобряват възможностите за малките производители да създават занаятчийски и фермерски храни", отбеляза Кабаиванова.

От съществено значение според нея е и съхраняването на домашното производство.

"Американски специалисти посочват тенденцията да се развие производството на технологичните и модерни храни, които се добиват с контролирана ферментация и програмиране на микроорганизмите. Това производство минимизира рисковете от замърсяване на околната среда", коментира Кабаиванова.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 4 години
Да ще се намали производството на селскостопанска продукция/плодове и зеленчуци ,месо и млечни продукти/ и ще се увеличи вноса от другите държави на по-високи цени поради прекупвачите.Тенденцията е от години и няма връзка с вируси ,а по -скоро от некъдърно и неадекватно управление на сектора .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още