Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще спаднат ли продажбите на фермерски и занаятчийски храни

Коронавирусът засяга производители на индустриални храни, посочи Гергана Кабаиванова, управител на фондация LocalFood.bg

гледано: 2116   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Министерството на земеделието планираше в сряда първо широко обсъждане с бранша на тема „От фермата до трапезата – устойчиво производство на храни“. Но събитието беше отменено заради коронавируса. До този момент няма паника сред нашите участници в мрежата и не бих казала, че коронавирусът ще ни се отрази така значително, както на производителите на индустриални храни. Там има психоза, потреблението на храни намалява, посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Гергана Кабаиванова, управител на фондация LocalFood.bg и ръководител на академия "Пендара".
Още по темата

Тя е на мнение, че намаляването на данъците за хотелиерите и ресторантьорите би била добра и обоснована политика в този случай.

"Засега няма отменени фермерски пазари. Ще преустановим дегустациите", посочи Кабаиванова сред мерките, които предприема браншът.

Тя е категорична, че доставките не са затруднени за момента.

В сектора с фермерски и занаятчийски храни не очаквам големи сривове, защото там става въпрос за продажби на храни, които се познават и към тях има доверие", обясни Гергана Кабаиванова.

Управителката на фондация LocalFood.bg обясни, че акцент в отложената кръгла маса с бранша производство на фермерски храни е щяла да бъде „Зелената сделка”.

“Става дума за намалена употреба на пестициди, химически торове и антибиотици, както и как да се подобряват възможностите за малките производители да създават занаятчийски и фермерски храни", отбеляза Кабаиванова.

От съществено значение според нея е и съхраняването на домашното производство.

"Американски специалисти посочват тенденцията да се развие производството на технологичните и модерни храни, които се добиват с контролирана ферментация и програмиране на микроорганизмите. Това производство минимизира рисковете от замърсяване на околната среда", коментира Кабаиванова.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 4 месеца
Да ще се намали производството на селскостопанска продукция/плодове и зеленчуци ,месо и млечни продукти/ и ще се увеличи вноса от другите държави на по-високи цени поради прекупвачите.Тенденцията е от години и няма връзка с вируси ,а по -скоро от некъдърно и неадекватно управление на сектора .

Още от Икономика и политика
Любомир Дацов: В държавния бюджет има буфери за около 4 млрд. лв